Pravilna primjena boja stvara ugodan ambijent

Autor: Poslovni.hr , 13. listopad 2010. u 22:00

Međusobni odnos radnih stolova u prostoru ne bi trebao remetiti komunikaciju, kao što ni zaposlenici ne bi trebali ometati jedni druge prilikom obavljanja svojih dužnosti

Ambijent, kao i drugi faktori, utjecat će na naše raspoloženje, a time i na učinkovitost. Mnogim detaljima možemo povećati kvalitetu okruženja u kome radimo. Jedan od bitnih elemenata je pravilan položaj radnog stola u odnosu na izvor dnevne rasvjete. Osvijetljenost sprijeda ili lijeve strane za dešnjake, odnosno desne za ljevake, omogućit će pravilnu i ravnomjernu osvijetljenost radne površine i smanjiti naprezanje očiju. Dobra zaštita od sunca, odnosno sunčanih zraka također je važan element, a ovisit će i o strani svijeta prema kojoj je prostor postavljen. Međusobni odnos radnih stolova u prostoru ne bi trebao remetiti komunikaciju, kao što ni zaposlenici ne bi trebali ometati jedni druge prilikom obavljanja svakodnevnih dužnosti. Veličina radne plohe bitna je za pravilnu organizaciju kao i za tok radnih aktivnosti. Kvalitetan položaj stola u prostoru će osigurati i vizualna komunikacija s ulaznim vratima.

Žuta potiče na aktivnost
Ugodan ambijent ostvarit će se pravilnom primjenom boja u interijeru. Iako je u trendu minimalizam koji za sobom povlači upotrebu hladnih i neutralnih boja, u uredu ćete se osjećati puno ugodnije s naglascima žute, narančaste, crvene ili neke druge boje koja potiče aktivnost. Jednolične i nježne nijanse umiruju te stvaraju suprotan efekt od onoga očekivanog na radnome mjestu. Kvalitetna i udobna radna stolica s mogućnošću reguliranja visine sjedenja te nagiba naslona za leđa je obvezna. Dodatne mogućnosti podešavanja također su poželjne. Sitni detalji, poput fotografija članova obitelji i različitih dragih predmeta, smještenih u radnom okruženju, učinit će radno mjesto ugodnijim, a zaposlenika opuštenijim. Biljke u prostoru su neizostavan element koji oplemenjuje i osvježava prostor. Podna površina svakako treba biti izrađena od toplih materijala, a obloge keramikom ili kamenom se ne preporučuju. Za održavanje koncentracije nužno je osigurati dobro provjetravanje, odnosno protok svježeg zraka u prostoriji kao i klimatizacijski uređaj koji regulira temperaturu i vlažnost u prostoriji.

I poslodavcima u interesu
I na kraju, preostaje vam da provjerite koliko je doista kvalitetan položaj i organizacija vašega radnog mjesta te da se s eventualnim primjedbama uputite nadređenima kojima je svakako u interesu da se vi osjećate što bolje i date svoj maksimum.

Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.
www.interijeriNET.hr




Komentirajte prvi

New Report

Close