Prava licitacija samo za Brodospas

Autor: Jadranka Dozan , 06. svibanj 2015. u 15:57
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

‘Pravu’ licitaciju u odnosu na početnu cijenu od 25 posto ponukala su dosad tek dva paketa dionica splitskog Brodospasa.

Manjinski paketi dionica i poslovnih udjela stotinjak društava iz državnog portfelja ponuđeni u posljednjoj seriji javnih dražbi za tzv. prava nisu baš izazvali jagmu investitora. Od ukupno 130 ponuđenih manjih paketa dionica, za njih 120 dražba je već bila, a trećina ih je našla kupce, i to za ukupno oko osam milijuna vrijednosti prava. ‘Pravu’ licitaciju u odnosu na početnu cijenu od 25 posto ponukala su dosad tek dva paketa dionica splitskog Brodospasa (cijena 9x veća od početne), a najveći promet, ali bez nadmetanja, donijele su dionice Hotela Baška. Dražbovnu ponudu za pokriće kapitalnih izdataka na ime kojih su odavno izdana prava Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) zaključuje ovaj četvrtak.

Ni standardni postupci prodaja (većinom manjinskih) državnih paketa ne idu baš željenim tempom. Lani je, primjerice, CERP objavio prodaju dionica/poslovnih udjela ukupno 112 trgovačkih društava, a riješeno ih je pola i ostvareno 64 milijuna kuna prihoda od prodaje. U prvom kvartalu ove godine na prodaju su ponuđena tri društva javnim prikupljanjem ponuda, 16 javnim nadmetanjem, a za dionice 14 trgovačkih društva prodaja je pokrenuta na uređenom tržištu kapitala.

U tom razdoblju ostvaren je tek simboličan prihod od prodaje (oko 130 tisuća kuna), ali postupci mahom još traju, a u CERP-u se nadaju sklapanju ugovora o prodaji dionica Hoteli Plat, očekujući više od sto milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close