PPD plinom stiže i do kućanstava

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 12. veljača 2017. u 22:01
Vujnovca i dalje zanima i kutinska Petrokemija

Energia Naturalis pozdravlja djelomičnu liberalizaciju tržišta i spreman je isporučiti plin privatnim potrošačima.

Tvrtka Energia Naturalis, unutar koje djeluje Prvo plinarsko društvo, pozdravlja izmjene zakona o tržištu plina kojom se djelomično liberalizira opskrba plinom za kućanstva, a u koji će se posao uključiti i oni.

 Ističu kako će biti potrebno omogućiti sigurnost opskrbe plina za kućanstva, pa će tu važnu ulogu morati zadržati država, kao i u alatima da se cijena zadrži na sličnim razinama, a s obzirom na veliku volatilnost koju cijena tog energenta ima. Međutim, isto tako je bitno da država bude odgovorna kod određivanja te cijene, kako ne bi ugrozila poslovanje opskrbiljvača plinom na tržištu.

 

Vujnovac

Bitno je i da se država pokaže odgovornom kad određuje cijenu plina za kućanstva.

U PPD-u, kaže predsjednik Uprave Pavao Vujnovac, očekuju rast cijene plina, jer već sada je na godišnjoj razini ona porasla s oko 13 na 22 eura po kubiku, što je otprilike 70 posto. Vujnovac kaže i da dalje imaju interes za kutinsku tvornicu mineralnih i tekućih gnojiva Petrokemiju.

Prema najavama, Petrokemija će ipak morati u novi natječaj, jer se bez strateškog partnera neće moći izvući. Interes PPD-a je i jasan, s obzirom na to da im je Petrokemija važan kupac plina, a i imaju potraživanja od ove državne tvrtke u visini od oko 250 do 300 milijuna kuna. Energia Naturalis prošle je godine zakoračila u posao željezničkoga teretnog transporta, djeluje u deset zemalja, u prvoj godini rada već tvrtka je imala prihod od tri milijuna eura, a plan je da ove godine bude tri puta veći. 

Komentirajte prvi

New Report

Close