Povećanje učinkovitosti eksploatacije nafte

Autor: Poslovni.hr , 24. rujan 2012. u 22:00

EOR Modularna rješenja za specifične tehnologije povećanja iscrpka nafte uz pomoć ugljičnog dioksida

Trgovanje emisijama ugljičnog dioksida (CO2) u 2011. doseglo je rekordnu vrijednost od 176 milijardi dolara, što je rast od 11% u odnosu na prethodnu godinu, objavila je Svjetska banka. No što raditi s ugljikovim dioksidom? Uhvaćeni CO2 može biti iskorišten kao jedna od metoda i za dobivanje više nafte iz zemljine unutrašnjosti.

Razrada i proizvodnja sirove nafte iz ležišta mogu se odvijati u tri različite faze: primjenom primarnih, sekundarnih i tercijarnih metoda. Tijekom primarnog iskorištavanja nafta prirodnom energijom ili gravitacijskim režimom istiskivanja pritječe u kanal bušotine, u kombinaciji s mehaničkim metodama podizanja nafte. U prosjeku, primjenom primarnih metoda pridobivanja proizvede se samo 10% početnih rezervi nafte u ležištu. Metode sekundarnog pridobivanja za vrijeme produktivnoga života polja općenito uključuju utiskivanje vode ili plina kako bi se održao tlak ležišta i istisnula nafta. Rezultat je povećanje proizvodnje sa 20 na 40% pridobivenih početnih rezervi nafte u ležištu. Budući da je većina lako pridobive nafte s naftnih polja već proizvedena, proizvođači su pokušali primijeniti nekoliko tercijarnih metoda povećanja iscrpka nafte (EOR), koje daju mogućnost da konačni iscrpak dosegne 30 do 60% ili više od početnih rezervi nafte u ležištu.

Naime, povećanje iscrpka nafte omogućeno s naizmjeničnim utiskivanjem CO2 i vode u djelomično iscrpljena naftna ležišta čime se povećava tlak u ležištu te utiskuju znatne količine CO2 čime se smanjuje efekt stakleničkih plinova, što EOR projektu daje ekološku dimenziju. Siemens, tvrtka koja je prepoznata sa svojim tehnološkim rješenjima u službi održanja ekosustava, daje odgovore i ekonomske mogućnosti i na području EOR projekata. Sustavni dio našega cjelokupnog portfelja usluga i proizvoda razvio je kompletno modularna rješenja i za obradu voda na eksploatacijskim poljima. Tehnološka rješenja obuhvaćaju razne separacijske procese, elektroopremu, instrumentacijsku opremu te automatizaciju na temelju provjerenih Siemensovih standardnih komponenta. Ponuđena tehnološka rješenja udovoljavaju zahtjevima za kvalitetom obrađene vode za utiskivanje. Time se omogućuje modularno proširenje tijekom cijeloga životnog ciklusa naftnog/plinskog polja, čime investitoru optimira troškove investicija, ali i operativne troškove postrojenja.

Ana Luetić, direktorica prodaje u diviziji Oil&Gas, sektor Energija, Siemens Hrvatska

Komentirajte prvi

New Report

Close