Posjetiteljski centar Srijem povukao 356.000 eura

Autor: Ksenija Kale , 21. svibanj 2012. u 22:00

Projekt je od iznimne važnosti za županiju koja je među najslabije razvijenima u Hrvatskoj, a trebao bi pridonijeti razvoju vinarstva i vinogradarstva

Grad Ilok je za projekt pod nazivom Centar za posjetitelje Srijem nepovratno dobio 356.622 eura iz pretpristupnog fonda Europske unije IPA IIIC. Tim projektom, koji je ukupno vrijedan 475.497 eura, od čega EU financira 75 posto, lakše je realizirana izgradnja infrastrukture za razvoj turizma i vinarstva na području Srijema, odnosno Vukovarsko-srijemske županije. Projekt je od iznimne važnosti za ovu županiju, koja je među najslabije razvijenima u Hrvatskoj, pogotovo uzme li se u obzir da je poticaj manje razvijenim regijama jedan od glavnih prioriteta Europske unije. Projekt posjetiteljskog centra u Srijemu trebao bi pridonijeti razvoju turizma, vinarstva i vinogradarstva u toj županiji, koja zbog svoje povijesti i prirodnih ljepota ima potencijala za gospodarski napredak, što bi u konačnici trebalo rezultirati povećanjem prihoda i zaposlenosti u turizmu toga područja.

Usklađivanje s Ministarstvom
Projekt je počeo u prosincu 2010., a višenamjenski centar za posjetitelje trebao bi biti otvoren 31. svibnja. Povećanje broja turističkih posjetitelja i organizacije priredbi i kulturnih događanja u Iloku dat će poticaj promociji toga najistočnijeg hrvatskoga grada. Voditelj projekta Tomislav Panenić tvrdi da će nakon što posjetiteljima otvori svoja vrata centar u Srijemu osim turizma imati važnu ulogu i u promociji lokalnih vina, što će mu omogućiti i da preraste u jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija u tom dijelu Hrvatske. “Iskustva u pripremi i provedbi ovoga projekta su pozitivna. Općenito nismo imali većih teškoća. No jedini je problem bio usklađivanje u provedbi s Ministarstvom kulture i natječajna dokumentacija”, tvrdi Panenić. Govoreći o osamnaest mjeseci trajanja projekta, Panenić navodi da je tijekom toga vremena grad Ilok krenuo u obnovu zgrade unutar kompleksa starog dvorca koji je pretvoren u moderni centar za posjetitelje na 700 četvornih metara. Centar u Srijemu smješten je u četiri stoljeća staroj baroknoj kuriji plemenitaške obitelji Brnjaković, koja se nalazu u starom dijelu gradske jezgre. Njezina unutrašnjost je obnovljena i pretvorena u turističko-informacijski centar i vinoteku. Centar ima prostor za posjetitelje namijenjen za turističke informacije, suvenirnicu i izložbeni prostor, mjesto za obrazovanje i osposobljavanje s prostorijom za seminare namijenjenu grupama od trideset posjetitelja, poslovni prostor za turističku zajednicu Iloka te vinski klaster Srijem. Osim same zgrade kurije uređeni su i okolni parkovi u francuskom i engleskom stilu te tržnica, tvrdi Panenić.

Bez konzultanata
“S obzirom na dosadašnja iskustva, ponovno bismo krenuli u ovakav projekt. U njegovoj pripremi nismo koristili usluge konzultanata, a u pripremi dokumentacije za izvođača radova koristili smo tehničku pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije”, zaključuje voditelj projekta. Govoreći o vinskom klasteru, Panenić napominje da bi on posjetiteljima trebao dočarati legendarnu priču o tramincu, omiljenom vinu serviranom i na dvoru britanske kraljice Elizabete I.

Širenje ponude

Regionalna vinoteka
Regionalna vinoteka okupit će vinare srijemskog vinogorja koji će posjetiteljima izlagati svoja vina. Trenutno je na popisu dvadesetak vinara, poput Iločkih podruma i vinarije Knezović, a predviđeno je da taj klaster obuhvati sve male vinare s toga područja, dodaje Panenić. Zamišljeno je da centar bude otvoren cijele godine za posjetitelje, koji će se moći informirati o lokalnim znamenitostima, a osim razgledavanja izložbenog prostora za pojedinačne posjetitelje i za organizirane skupine, škole i turističke agencije predviđene su i obrazovne aktivnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close