Zaokret u stečaju Naute Lamjane: 39 radnika vraćeno na posao, plaća isplaćena

Autor: Suzana Varošanec , 17. travanj 2014. u 17:10
Alain Khan; Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Zaokret od 180 stupnjeva danas je zabilježen u stečaju Naute Lamjane.

Zaokret od 180 stupnjeva danas je zabilježen u stečaju Naute Lamjane: uspostavljena je tekuća proizvodnja, gotovo svi radnici, odnosno njih 39 vraćeno je na posao, a isplaćena je i plaća. Prema riječima stečajnog upravitelja Aleina Khana, ona je veća od hrvatskog prosjeka.

Danas su išle platne liste i mogu reći da takvih plaća kao ovdje nema u mnogim hrvatskim tvrtkama koje posluju izvan stečaja, iznosi stečajni upravitelj Khan. Ilustrirao je to sljedećim podacima: čistačicama plaća iznosi 4000 kuna, tajnici 6000 kuna, voditelju brodogradilišta 10000 kuna, usto, postoje i dnevnice, ukratko ne samo da nema riječi o minimalcu, nego prema uvidu stečajnog stečaj Naute zapravo nema veze sa stečajem. "Kao da stečaja nema;  stečajni račun je otvoren, a kao da je tvrtka stečajem zaštićena od starih vjerovnika tako da ne mogu sjesti na račun, ali takvo stanje ne može biti vječno", izjavio je Khan.

Za smirivanje situacije u škveru značajna je i upravo dostavljena u sjedište Naute odluka Visokog trgovačkog suda. S velikim zanimanjem ona se čekala, a VTS je potvrdio smjenu bivšeg stečajnog upravitelja Ivana Rudea, odnosno žalba radnika protiv njegove smjene odbijena je. Kako je žalbeni sud stao na stajalište prvostupanjskog Trgovačkog suda u Zadru, potvrdivši prvostupanjsku odluku naglasio je da je stečajni upravitelj dužan izvršavati odluke skupštine vjerovnika o danjem tijeku stečaja te da je to jedini legitiman način za ostvarivanje prava u stečaju.

 "Situacija se stabilizirala, a oni koji su pobunjivali radnike i manipulirali otkazima uklonjeni iz tvrtke. Radnici priznaju sustav koji je uspostavljen, shvatili su da neće biti paralelne uprave. Revizori su pregledali dosadašnja izvješća, te će o tome izvijestiti sutkinju i ona će izvješće proslijediti organima, odnosno DORH-u", najavio je novi stečajni upravitelj.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Taj stečajni upravitelj je rekao radnicima (HTV1 dnevnik 2 , postoji snimka) da im bude jasno da tu neće više raditi brodove već će Milanovićeva Vlada dati nekom drugom koncesiju.

Sve je transparentno.

Stečajni je došao po zadatku uništiti brodogradilište iako imaju 40 brodova u radu i 2 miliona na računu.

A koncesija će biti ponuđena nekomu da gradi apartmane.

Radnici će na burzu.

New Report

Close