Politika se povlači iz Podravke

Autor: Božica Babić , 20. lipanj 2013. u 15:11
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Kako su naglasili iz Uprave, odluka je donesena nakon dodatno provedenih analiza i u skladu sa usvojenom strategijom poslovanja Grupe Podravka.

Politika je maknula prste iz Podravke, i to je ključna odluka Glavne skupštine održane danas u Koprivnici. Predsjednik  Uprave Zvonimir Mršić naglasio je da od ove skupštine svi dioničari imaju isto pravo glasa, što doprinosi stabilnosti Nadzornog odbora, kojeg više u intervalima između dvije skupštine ne može birati država (koja je to do sada često činila). 

Mršić je također najavio da Podravka napušta proizvodnju pića, smrznutog programa i pekarskih proizvoda, s obzirom da je riječ "o zanemarivim segmentima, koji su samo bili uteg tvrtki u kreiranju razvojnih planova". Tijekom srpnja izradit će se konkretnija odluka i uz javni poziv zatražit će se interes poduzetnika u Hrvatskoj pripravnih da preuzmu te dijelove Podravke.

Na izravan upit jesu li možda već razgovarali s Agrokorom – hoće li on biti kupac spomenutih proizvodnji, Mršić je odgovorio da s Agrokorom izvrsno surađuju, međutim da nije bilo dogovora. 

Pića, pekarski segment i smrznutu hranu Podravka će prodati kupcu s kojim uspije ostvariti najbolju varijantu obostranog interesa, rečeno je. Predsjednik Nadzornog odbora Dubravko Štimac posebno je naglasio da dioničarima, radnicima, kao i široj zajednici odgovara Podravka koja će imati snažan razvojni put. Nadzorni odbor ustrajat će na čišćenju bilance, rekao je, kao i na uklanjanju segmenata koji donose gubitak, a radit će i na postizanju još veće interne efikasnosti društva. 

Izlazak iz poslovnog programa pića, pekare i dijela zamrznutog programa započinje u drugoj polovici 2013. godine. "Navedeno stvara mogućnost re-alokacije resursa za razvoj ključnih poslovnih programa Podravke i pozitivni utjecaj na EBITDA oko 30 milijuna kuna na godišnjoj razini”, navodi se u priopćenju Podravke objavljenom na stranicama Zagrebačke burze.  

Također se ističe da provedene mjere restrukturiranja započete u 2012. godini već rezultiraju značajnim operativnim uštedama od oko 70 milijuna kuna, uz očekivanja da će provedba mjera optimalizacije administrativnih procesa u narednih 15 mjeseci, generirati dodatne uštede od oko 20 milijuna kuna na godišnjoj razini. 

 

Komentari (10)
Pogledajte sve


Pred koju godinu Studena je bila lider u vodama i bila je profitabilna. Sad je odjednom neprofitabilna i treba se je riješiti. Tako će onda na red doći i Čokolino pa Vegeta…a šta će ostat?

Stecaj, kao i sve “strucno” politicki-kumski vodene tvrtke…nazalost. Cega god se ta partijska ekipa dotakla, zavrsilo je u crnoj rupi. Podravka samo otpusta u valovima, kao onaj brod sa 10 rupa, pa navire lijevo, desno, gore, dole… bojim se da je ovo death spiral.

Pred koju godinu Studena je bila lider u vodama i bila je profitabilna. Sad je odjednom neprofitabilna i treba se je riješiti. Tako će onda na red doći i Čokolino pa Vegeta…a šta će ostat?

Pa bolje u svakom slučaju da su odustali od nečeg što im donosi profit. Razmuno u najmanju ruku, jer ne bi sigurno odustali od nečeg što im donosi novce. Bar nisu ugrozili ostatak kompanije. Nemojmo se lagat, Podravka je jedna od najuspješnijih hrvatski firmi. Ako nešto ne ide, ne ide.. Bolje uložit i vrijeme i novac u ono što donosi profit, a toga u Podravci imaa.

pa super ak su maknuli politiku, izdvojili iz proizvodnje ove koje su im uteg. sigurno su dosta i uštedili. ako sad pametno ulože ta sredstva mogu napraviti čuda… mislim da je ovo logičan potez, jest šok al nadam se pozitivan.

New Report

Close