Pokrenut stečajni postupak nad Centar bankom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. listopad 2013. u 10:47
Željko Lukunić/Pixsell

Trgovački sud u Zagrebu otvorio je stečajni postupak nad Centar bankom, a za stečajnog upravitelja imenovan je Damir Mikić.

Trgovački sud u Zagrebu otvorio je stečajni postupak nad Centar bankom, a za stečajnog upravitelja imenovan je Damir Mikić, priopćeno je danas iz te banke.

Sudac Trgovačkog suda Nikola Ribarić na temelju prijedloga Hrvatske narodne banke, donio je rješenje o otvaranju stečajnog postupka tom bankom 30. rujna 2013. u 14,00 sati.

Za stečajnog upravitelja Centar banke imenovan je Damir Mikić, navodi se još u priopćenju.

HNB je podnio 3. rujna Trgovačkom sudu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Centar bankom, a istoga dana obustavljeno je bančino poslovanje, nakon što je utvrđeno da je izostala dokapitalizacija te banke od strane češke J&T banke.

Zadnji slučaj stečaja jedne banke u Hrvatskoj bio je stečaj splitske Credo banke, nad kojom je Trgovački sud u Splitu otvorio stečaj 16. siječnja 2012. godine.

Centar banka spada u manje hrvatske banke, krajem lipnja ove godine njena je ukupna imovina iznosila 1,4 milijarde kuna, što je u ukupnoj aktivi hrvatskog bankovnog sustava udio od 0,35 posto.

Krajem lipnja ove godine stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala Centar banke iznosila je 9,80 posto, što je ispod zakonskog minimuma od 12 posto, podaci su iz HNB-ovog izvješća o šestomjesečnom poslovanju banaka u Hrvatskoj.

Po podacima iz financijskog izvješća koje je Centar banka objavila na Zagrebačkoj burzi, ukupni depoziti u toj su banci krajem lipnja ove godine iznosili 754,7 milijuna kuna, što je smanjenje za 13,3 posto u odnosu na kraj prošle godine, a iz banke su to objasnili smanjenjem depozita pravnih osoba (ti su depoziti iznosili 136,8 milijuna kuna).

Komentirajte prvi

New Report

Close