Pokrenut prvi hrvatski portal o fondovima EU

Autor: Ksenija Kale , 13. rujan 2012. u 10:10

EU projekti info prvi je hrvatski portal o fondovima EU koji je pokrenut ovih dana, a predstavljen je jučer u Europskom domu u Zagrebu.

Na adresi www.eu-projekti.info na jednome se mjestu mogu pronaći sve bitne informacije o financiranju projekata iz fondova Europske unije i svi natječaji na koje se mogu prijaviti hrvatski i korisnici iz regije. Novi bi portal hrvatskim korisnicima trebao omogućiti lakše snalaženje i korištenje novca iz Europske unije. Pristup portalu je besplatan, a namijenjen je svima: poduzetnicima, tijelima javne vlasti, građanskim inicijativama, znanstvenim institucijama, ali i konzultantima koji sudjeluju u izradi projekata. Portal je nastao na privatnu inicijativu tvrtke EU projekti i Instituta za razvoj poduzetništva i projekte EU. Zamišljen je kao ključno mjesto za informiranje hrvatskih i korisnika u regiji u podizanju razine iskorištenosti pretpristupnog programa IPA te u pripremi za strukturne fondove. Ariana Vela, direktorica tvrtke EU projekti, ističe da je portal odgovor na probleme s kojima se korisnici redovito susreću u pripremi projekata EU te da najviše negativnih komentara dolazi iz poslovnog sektora koji ima vrlo malo mogućnosti umrežavanja. “Informacije o fondovima EU do sada je trebalo tražiti na različitim stranama, što je stvaralo teškoće, a to bi se zahvaljujući ovome portalu trebalo promijeniti”, kaže direktorica tvrtke EU projekti. Dodaje da očekuje milijun otvaranja naslovnice portala mjesečno. Na portalu se nalaze svi aktualni natječaji, njihovi sažeci na hrvatskom jeziku i dokumentacija za projekte Europske unije za Hrvatsku i regiju (BiH, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju) te natječaji koje raspisuje Europska komisija. Osim toga sadrži i opis svih programa Europske unije za hrvatske korisnike, savjete o pisanju projekta, najave edukacija, forum za postavljanje pitanja te blog za komentiranje aktualnih događaja. Tražilica pak omogućuje pretraživanje natječaja na koje se mogu prijaviti projekti prema različitim kriterijima.

Prednosti

Alat na korist društvu
Ružica Gelo, direktorica Centra za EU HGK, prilikom predstavljanja internetskog portala EU projekti info istaknula je da Hrvatska nije najbolji primjer u privlačenju novca iz EU, no da ima još puno prostora da bi se ta situacija popravila. “Ovaj projekt predstavlja alat koji će koristiti cijelome društvu jer sadrži informacije na koje projekte se korisnici mogu javiti te će moći ponuditi i svoje usluge”, kaže Gelo.

Komentirajte prvi

New Report

Close