FOTO: Podravka prodala Studenac Kofoli

Autor: Božica Babić , 20. rujan 2016. u 10:56
Foto: Marko Prpić / Pixsell

Podravka je prodala svoju punionicu mineralne vode Studenac slovenskoj kompaniji Radenska odnosno njezinu vlasniku, češkoj tvrtki Kofola.

Kofola ČeskoSlovensko, jedan od vodećih europskih proizvođača i distributera bezalkoholnih pića, i hrvatska Podravka potpisale su kupoprodajni Ugovor o stjecanju udjela u Studencu, tvrtki koja proizvodi tradicionalan brend mineralne vode. Ova najnovija poslovna odluka dodatno će učvrstiti položaj Kofole u jadranskoj regiji. Zaključenje spomenute transakcije predviđeno je za kraj ove godine.

„Podravkino poslovanje temelji se na poslovnim programima s međunarodnom perspektivom, a budući da je ovaj program lokalno usmjeren, odlučili smo dezinvestirati segment napitaka. Pažljivo smo započeli postupak odabira kompanije s ozbiljnim namjerama koja će unaprijediti trenutno poslovanje navedenog programa i pritom uzeti u obzir prava zaposlenika. Drago mi je što mogu objaviti da smo pronašli takvog partnera u kompaniji Kofola ČeskoSlovensko te da je postupak dezinvesticije ovime uspješno dovršen”, rekao je Zvonimir Mršić, predsjednik Upravnog odbora Podravke.

Nakon dezinvestiranja iz segmenta napitaka do kraja 2016. godine, Podravka će nastaviti razvijati svoj portfelj prehrambenih i farmaceutskih proizvoda usmjeravajući dodatne resurse u internacionalizaciju glavnih brendova, u skladu sa strategijom kompanije. Nadalje, odabirom Radenske  kao uglednog regionalnog proizvođača bezalkoholnih pića i mineralne vode, koji je uz to dijelom grupacije Kofola ČeskoSlovensko, Podravka je pokazala da joj je stalo do buduće proizvodnje, kao i sigurnosti radnih mjesta svih zaposlenika u Lipiku, kojima će prava zajamčena Kolektivnim ugovorom s Podravkom biti zaštićena i narednih 18 mjeseci.

Jannis Samaras, generalni direktor društva Kofole ČeskoSlovensko, izjavio je: „Drago nam je što smo postigli ovaj sporazum, koji čini značajan korak u daljnjem rastu obitelji Kofola. Studenac ima sve što tražimo od brenda: bogatu povijest i kupce koji su emotivno vezani za njega. Studenac također treba revitalizaciju, a to je ono u čemu smo mi najbolji.”

Radenska će nakon zaključenja akvizicije svojem portfelju pridružiti prirodnu mineralnu vodu Studenac, prirodnu izvorsku vodu Studenu te sirupe Lero.

Kofola ČeskoSlovensko jedan je od vodećih europskih proizvođača bezalkoholnih pića, s šest proizvodnih pogona i 1900 zaposlenika u Slovačkoj, Češkoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Poljskoj. Kompanija Kofola je poznata po svojem pozitivnom odnosu i poštovanju prema lokalnim brendovima i lokalnoj kulturi, te je udahnula novi život mnogim brendovima alkoholnih pića u navedenim zemljama.

Podravka, jedna od vodećih komapnija jugoistočne i središnje Europe, osnovana je 1947., na temeljima tvrtke za preradu voća braće Wolf. Smještena u Koprivnici, Podravka posluje u dva glavna poslovna segmenta, prehrambenom i farmaceutskom, a mnogi kupci prepoznaju vrijednost njenih proizvoda, koji su prisutni u više od 40 zemalja diljem svijeta. Podravkin brend prirodne mineralne vode je Studenac, čija tradicija traje od 1875. godine. Studena je prva hrvatska prirodna izvorska voda, i izvrstan je izvor tekućine i minerala u svakodnevnom životu. Napitak Studena Ice Tea temelji se na negaziranoj izvorskoj vodi Studena obogaćenoj biljnim ekstraktima i voćnim aromama, što zajedno čini odličan izbor za osvježenje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dobar potez. Vjerujem da imaju još segmenata u asortimanu kojih bi se mogli i htjeli riješiti, jer nisu isplativi ali ipak postoji zanimanje drugih za to.

New Report

Close