Podravka povećava temeljni kapital i pokreće radničko dioničarstvo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. travanj 2015. u 11:06
Foto: Marko Jurinec / Pixsell

Svrha povećanja temeljnog kapitala je financiranje proizvodne i tržišne ekspanzije Grupe Podravka kroz investicije u organski rast.

Glavnoj skupštini Podravke, zakazanoj za 3. lipnja, predlaže se donošenje odluke da se najveći dio prošlogodišnje dobiti, više od 108 milijuna kuna, iskoristi za dokapitalizaciju društva te da se pokrene postupak dokapitalizacije Podravke do 374 milijuna kuna, u kojoj bi sudjelovali i radnici kroz organizirano radničko dioničarstvo (ESOP program), stoji u pozivu za skupštinu objavljenom u petak.

Svrha povećanja temeljnog kapitala je financiranje proizvodne i tržišne ekspanzije Grupe Podravka kroz investicije u organski rast, odnosno ulaganje u proizvodne kapacitete te anorganski rast, tj. akvizicije, navodi se u pozivu.

Podravka je 2014. završila s 201,7 milijuna kuna neto dobiti, a skupštini se predlaže da se od tog iznosa 80 milijuna kuna rasporedi u rezerve za vlastite dionice, nešto više od 10 milijuna kuna u zakonske rezerve te 3,2 milijuna kuna u ostale rezerve. Preostalih 108,4 milijuna kuna iskoristilo bi se za povećanje temeljnog kapitala, kao reinvestiranje dobiti.

Time bi se temeljni kapital Podravke povećao s 1,08 milijardi kuna na 1,19 milijardi kuna, i to na način da se nominalna vrijednost dionica poveća za 20 kuna, s 200 na 220 kuna. Tako povećani temeljni kapital dodatno bi se povećao, za najviše 374 milijuna kuna, izdavanjem do 1.700.000 novih redovnih dionica po cijeni od 300 kuna po dionici, i to kroz najviše tri kruga.

Izdanje novih dionica smatrat će se uspješnim ako se upiše i uplati najmanje 60 posto ukupnog iznosa izdanja, odnosno najmanje 1.020.000 novih dionica, navodi se u pozivu.

U prvom bi krugu pravo upisa novih dionica imali radnici dijela tvrtki iz grupe Podravka. Naime, Skupštini se predlaže prihvaćanje odluke o pokretanju ESOP programa na razini tvrtki Podravka, Danica, Belupo te Ljekarne Deltis Pharm.

"Procjena je Uprave je da je u interesu društva povećati udio radnika u vlasničkoj strukturi i na taj način postići viši stupanj motiviranosti i identifikacije s društvom u pogledu namjere ostvarenja daljnjeg rasta. Namjera je Uprave da ovom i nekim drugim mjerama potiče razvoj dobrih i korektnih odnosa te međusobnog razumijevanja radnika i uprave društva kao poslodavca, te ujedno dioničara i društva. Uprava je uvjerenja da će ispreplitanjem dioničarske strukture i strukture radnika osigurati, pored sve boljih poslovnih rezultata i stjecanja sigurnog položaja na sve zahtjevnijem domaćem i inozemnom tržištu, i bolje financijske rezultate, čime će postići bolju motivaciju i skrb za postojeće kadrove", stoji uz ostalo u obrazloženju.

Radnici tvrtki iz sastava grupe Podravka imali bi tako pravo sudjelovanja u povećanju temeljenog kapitala Podravke javnom ponudom, i to kupnjom u prvom krugu najviše 314.640 od ukupno 1.700.000 novih dionica koje Podravka namjerava izdati.

Ovisno o rezultatima upisa i uplate takvih dionica u prvom krugu, tj. u slučaju da radnici u prvom krugu upišu i uplate više od predviđenog broja dionica, ali i ovisno o rezultatima drugog kruga, u kojem bi nove dionice upisivali postojeći dioničari, radnici tvrtki za koje je predviđeno sudjelovanje u ESOP-u moći će steći do najviše 813.000 dionica, odnosno do približno 12 posto temeljnog kapitala Podravke nakon povećanja, uz uvjet maksimalno predviđenog povećanja temeljnog kapitala.

Minimalni broj dionica za upis i uplatu od strane radnika neće biti određen, a pojedini radnik, u okviru ESOP programa, moći će upisati najviše 500 novih dionica.

Također, u sklopu ESOP programa predviđen je i sustav nagrađivanja radnika koji steknu dionice u prvom krugu, i to prijenosom dodatnih dionica iz segmenta vlastitih dionica.

Tako bi svaki radnik-dioničar koji stekne dionice Podravke isključivo putem ESOP programa u okviru prvog kruga te zadrži sve tako stečene dionice u razdoblju od dvije odnosno tri godine, dobio jednu ili dvije dodatne dionice na svakih 10 koje posjeduje. Uprava procjenjuje da trošak prijenosa dodatnih dionica iznosi približno 60 milijuna kuna.

U drugom krugu dokapitalizacije mogli bi sudjelovati dioničari Podravke, a nakon ta dva kruga, Uprava imala pravo odlučiti ima li potrebe održati i treći krug, u kojem bi nove dionice Podravke mogli upisati svi ulagatelji.

Komentari (1)
Pogledajte sve

imamo Esop u Krašu i idući mjesec će Pivac pokupiti sve radničke dionice.
Razlog zašto ce radnici morati prodati su:
1.krizme
2.prva pričest
3.obračun plina i struje
4.legalizacije kod Milana
5.plaćanje slivnih voda retroaktivno

i to će biti kraj Esopa u krašu

New Report

Close