Podravka donosi odluku o isplati dividende u iznosu od sedam kuna po dionici

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. lipanj 2016. u 13:28
Foto: Marko Jurinec / Pixsell

Podravka je prošlu godinu završila s neto dobiti u iznosu od 156,97 milijuna kuna, a skupštini je predloženo da se 56,8 milijuna kuna rasporedi za pokriće prenesenog gubitka, a nešto više od pet milijuna kuna unese u zakonske rezerve.

Glavna skupština Podravke sazvana je za 22. srpnja i na njoj bi trebala biti donesena i odluka o isplati dividende u bruto iznosu od sedam kuna po dionici, objavila je koprivnička prehrambena tvrtka putem Zagrebačke burze. 

Podravka je prošlu godinu završila s neto dobiti u iznosu od 156,97 milijuna kuna, a skupštini je predloženo da se 56,8 milijuna kuna rasporedi za pokriće prenesenog gubitka, a nešto više od pet milijuna kuna unese u zakonske rezerve. 

Imateljima redovnih dionica Podravke isplatila bi se dividenda u bruto iznosu od sedam kuna po dionici. Dividenda bi se isplatila iz dijela neraspoređene dobiti iz prošle godine. Nakon što se iz neraspoređene dobiti, koja iznosi gotovo 62 milijuna kuna. isplati dividenda, preostali će dio neto dobiti iz 2015. biti raspoređen u ostale rezerve. Obračunati iznos dividende na vlastite dionice zadržao bi se u neraspoređenoj dobiti. 

Inače, temeljni kapital Podravke podijeljen je na 7.120.003 redovnih dionica, a prema podacima koje je kompanija objavila jučer društvo ima 188.715 vlastitih dionica, što predstavlja 2,65 posto temeljnog kapitala. 

U vlasničkoj strukturi Podravke najveći udjel imaju mirovinski fondovi, 42 posto, a nakon toga država, 25,4 posto.

Prema predloženim odlukama za skupštinu, dividenda bi se isplatila dioničarima koji su upisani u depozitariju Središnjeg klirinško depozitarnog društva na dan 19. kolovoza, a isplatila bi se 16. rujna. 

Podravka je još ranije bila najavila da će glavnoj skupštini biti predložena odluka o isplati dividende od sedam kuna po dionici, što bi bila prva isplata dividende u posljednjih deset godina.

No, zbog najava o mogućoj prodaji državnog udjela Uprava i Nadzorni odbor koprivničke prehrambene industrije krajem travnja nisu bili donijeli odluku o sazivu glavne skupštine dioničara društva. Naime, Uprava i Nadzorni odbor su još 22. ožujka prihvatili prijedlog o upotrebi prošlogodišnje dobiti, a tada je bilo planirano da se glavna skupština sazove za svibanj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close