Počeo projekt koji razbija mitove o skupoj i kompliciranoj ‘zelenoj gradnji’

Autor: Biserka Ranogajec , 24. rujan 2012. u 22:00

Dnevne novine 24 sata počele su pratiti gradnju obiteljske niskoenergetske kuće u Zagrebu kako bi se u javnosti razbili mitovi o skupoj i kompliciranoj zelenoj gradnji za koju još nema dovoljno primjera u praksi. Naziv projekta je 'Niskoenergetska kuća A-Ž'.

U idućih devet do 13 mjeseci ovaj najopsežniji projekt 24 sata poslužit će kao idealna analiza gradnje niskoenergetske obiteljske kuće. Prikupljat će se sve relevantne informacije, od faze planiranja do useljenja, a na raspolaganju će biti znanje i iskustvo arhitekata, projektanata, graditelja i drugih stručnjaka.

Projektom “Niskoenergetska kuća A-Ž powered by Ytong” proći će se kroz sve ono čime se susreće svaki pojedinac koji se odluči za sličan pothvat, od sređivanja dokumentacije i dobivanja financijskih sredstava, preko odabira majstora i materijala do konačnog useljenja. Projekt se provodi na primjeru obitelji Jelušić koja u zagrebačkoj Dubravi gradi novu kuću. Postojeći objekt Jelušići će rušiti i velik dio materijala dobivenog rušenjem reciklirati te ponovno koristiti za novu kuću. Prilikom gradnje i uređenja koristit će se inovativni proizvodi i primjenjivati nove tehnologije regulacije topline, reciklaže otpada i otpadnih voda te građevinskog materijala. Projekt će se pratiti iz perspektive zainteresiranog bez osobitoga građevinskog predznanja i iskustva te školski proći kroz popis gradnje niskoenergetske kuće. Stalno će se donositi informacije s gradilišta i aktualne teme iz područja energetske učinkovitosti i gradnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close