Poboljšana kvaliteta poslovnog savjetovanja

Autor: Poslovni.hr , 04. travanj 2012. u 22:00

‘Izgradnja kapaciteta stručnjaka za područje obavljanja poslovnih usluga i ustanova za pružanje potpore u poslovanju’

Teško je mjeriti kvalitetu usluge poslovnog savjetovanja u točnom smislu. Što se danas smatra dobrom konzultantskom uslugom u bliskoj budućnosti neće biti dovoljno dobro za potporu poduzećima da se natječu na razini Europske unije. Jedna od ključnih djelatnosti projekta CABBS bila je potpora Ministarstvu poduzetništva i obrta i HAMAG-u u razvoju i uvođenju obvezujućih i usklađenih standarda kvalitete za poslovne i konzultantske usluge Europske unije. Hrvatski mali i srednji poduzetnici suočeni su s poteškoćama u dobivanju i korištenju visokokvalitetnih poslovnih informacija. Rast i razvoj hrvatskoga malog i srednjeg poduzetništva spriječen je zbog nedostatka podrške kvalitetne poslovne usluge, bilo da su ih pružile razne institucije na nacionalnoj i lokalnoj razini, ili profesionalci. Cilj projekta “Izgradnja kapaciteta stručnjaka za područje obavljanja poslovnih usluga i ustanova zaduženih za pružanje potpore u poslovanju” bio je ojačati mrežu institucija za podršku poslovanja poduzetnika, na nacionalnoj i lokalnoj razini, ali i unapređenje rada konzultanata koji rade s malim i srednjim poduzetnicima.

Cijena usluge
Treba naglasiti da u Hrvatskoj postoji nacionalna mreža poduzetničkih potpornih institucija, kojih ima 112, poput poslovnih inkubatora, regionalnih razvojnih agencija, poduzetničkih centara, tehnoloških parkova, koje trebaju osigurati dobar temelj za kontinuirano poboljšanje pružanja savjetodavnih usluga malim i srednjim poduzećima. Krajnji je cilj da mala i srednja poduzeća imaju svijest o dostupnosti savjetodavnih usluga te da ih u konačnici mogu koristiti, i to po prihvatljivim cijenama. Zato zaposlenici tih institucija moraju stalno unapređivati vještine i kompetencije potrebne za savjetovanje i rad s malim i srednjim poduzećima te ih poticati na uporabu stručnog znanja u razvoju njihova poslovanja. Potpora institucijama pružena je između ostalog i radionicama, kojih je održano osam sa 161 sudionikom radi unapređenja znanja s obzirom na lokalni i regionalni ekonomski razvoj. Osim toga daljnje jačanje kapaciteta regionalnih institucija za pružanje poslovne podrške poduzetnicima treba pomoći da se općenito ostvari bolje poslovno okruženje, posebno u regijama koje zaostaju. Održani seminari bili su usmjereni na inovativan pristup u radu, rad s poduzetnicima početnicima, ženama poduzetnicama te o Strukturnim fondovima.

Broj stručnjaka
Osim toga 125 konzultanata, tj. stručnjaka za pružanje poslovnih usluga poduzetnicima educirano je o osiguravanju kvalitete, marketinga i razvoju proizvoda kako bi unaprijedili svoje vještine i kompetencije, i to tijekom deset seminara. Ovim konzultantima omogućeno je da budu certificirani sustavom certificiranja u HAMAG-u. Tijekom projekta uspostavljena je i nacionalna mreža (baza podataka) konzultanata, tj. stručnjaka za pružanje usluga poslovne podrške poduzetnicima.Jedan od zadataka projekta bio je razviti okvir profesionalnog razvoja za konzultante. Uspostavljanje okvira profesionalnog razvoja i nacionalne mreže konzultanata kao i treninzi imali su za cilj unaprijediti konzultantsku struku, čime će se osigurati kontinuirana održivost pružanja visokokvalitetnih poslovnih usluga podrške u cijeloj Hrvatskoj. Pokazalo se da se ovaj zadatak ne može završiti tijekom projekta jer je dugoročan te će se morati nastaviti provoditi i nakon završetka projekta. Morat će se uskladiti s Europskim kvalifikacijskim okvirom (EKO), tj. Hrvatskim kvalifikacijskom okvirom (HKO). Glavni korisnici projekta CABBS bili su Ministarstvo poduzetništva i obrta (MINPO) – mala i srednja trgovačka društva i zadruge i Hrvatska agencija za mala i srednja poduzeća (HAMAG), konzultanti i potporne institucije. Ključni sudionici projekta su Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatski savez zadruga i Delegacija Europske unije. Projekt je trajao osamnaest mjeseci, provodio se u okviru IPA-e, komponente IIIC Regionalna konkurentnost, započeo je u rujnu 2010. te završava u travnju 2012., a vrijedan je 1,3 milijuna eura.

Anny Brusić, direktorica HUP – Udruge malih i srednjih poduzetnika

Komentirajte prvi

New Report

Close