Po prvi put mobilna industrija zabilježila pad

Autor: Bernard Ivezić , 24. veljača 2010. u 22:00

Prema udjelu u prihodu na prvome mjestu i dalje je T-Mobile sa 49%, slijedi Vip sa 40% a Tele2 ima 11%

Jedna od najpotentnijih industrija u Hrvatskoj, mobilne telekomunikacije, lani je po prvi put zabilježila pad. Operateri T-Mobile, Vipnet i Tele2 u 2009. uprihodili su ukupno 1,18 milijardi eura što je 2,7 posto manje nego godinu prije.Predsjednik Uprave Vipneta Mladen Pejković ne očekuje da će se stanje bitno promijeniti ove godine.

Tele2 izbjegao krizi
“U ovoj godini očekujem stabilizaciju, a za neke izglede rasta tržišta mobilnih telekomunikacija u Hrvatskoj mislim da će trebati pričekati 2011. godinu”, izjavio je za Poslovni dnevnik Pejković. Dodaje da nitko ne očekuje da će 2010. biti godina preokreta u gospodarstvu te da će takav razvoj prilika utjecati i na telekomunikacije. Slične izglede za ovu godinu prije nekoliko dana u svom godišnjem izvješću objavila je grupa T-HT, koja je s početkom godine T-Mobile pripojila matičnoj kompaniji. Čelnik T-HT-a Ivica Mudrinić tako je izjavio da će grupa u 2010. zbog recesije i makroekonomskih mjera zabilježiti blagi do umjeren pad prihoda.Analitičar telekomunikacijskog tržišta agencije IDC Adriatics Krešimir Alić naglašava da u ovoj godini očekuje da će mobilna industrija ili zadržati postojeću razinu ili dodatno pasti.“U prvoj polovici 2010. ne očekujem da će u mobilnoj industriji u Hrvatskoj doći do bilo kakvih promjena, osim eventualno na gore. U drugoj polovici godine pak promjene su moguće, ali ovisit će o promjeni gospodarskih prilika kao i hoće li država ukinuti krizne poreze i namete”, kaže Alić te dodaje da su u nekim europskim državama, poput Poljske, građani nakon prvog udara krize i uzmaka u potrošnji, ipak počeli trošiti više. Taj trend, kaže Alić, još nije vidljiv u Hrvatskoj.Jedini operater koji, čini se, lani nije osjetio krizu je Tele2. Prema godišnjim izvješćima operatera, Tele2 je u 2009. imao rast prihoda od 50,9 posto na 132,2 milijuna eura.T-Mobileu je lanjski prihod pao za pet posto na 574,7 milijuna eura, a Vipnetu za 8,9 posto na 476,9 milijuna eura. Rezultat je da je Tele2 povećao svoj tržišni udjel gledano po prihodima sa 7,2 posto u 2008. na 11,2 posto u prošloj godini. Istovremeno dva su veća mobilna operatera zbilježila pad udjela na tržištu u odnosu na prihode. T-Mobile umjesto 49,8 posto u 2008. sada drži 48,5 posto udjela u prihodima na mobilnom tržištu dok Vipnet umjesto 43 posto sada u ukupnom prihodu tržišta participira sa 40,3 posto.

Više korisnika
“Izazovno gospodarsko okruženje utjecalo je na potrošnju što smo dijelom kompenzirali povećanjem baze, posebno korisnika bežičnog interneta”, rekao je Pejković.Analitičar Deloittea Dejan Ljuština kaže da će tradicionalni prihodi mobilnih operatera stagnirati ili u nekom segmentu i padati, ali da prostor za rast postoji. “Mobilni operateri mogu rasti u segmentu mobilnog interneta, podatkovnih usluga te uređaja koji omogućuju korištenje usluga na ‘pametnim telefonima’”, zaključuje Ljuština.

Potrošnja

Kriza jača od interneta
“Iako je lani snažno rastao mobilni internet, u kombinaciji s poskupljenjem telefoniranja kroz promjenu obračunske jedinice, to nije bilo dovoljno da se pokrije pad potrošnje po korisniku na ostalim uslugama” kaže Krešimir Alić iz IDC-a.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Prava kriza za telekom operatora će nastupiti kad ojačaju over-the-top operatori (google sa gTalk-om, youtube-om, Skype i sl.). Nakon međunarodne telefonije na redu je i preuzimanje lokalnog-mobilnog govornog saobraćaja i SMS-a. Telekomi nemaju strategiju odbrane i postaće samo prenosni medij, a u tom poslu marže su male i ulaganja ogromna.
Jedina strategija će biti ponovni rebalans tarifa, što će samo ublažiti pad, a ne i održati telekom operatore na ovom (istini za volju pretjeranom) nivou profitabilnosti.

New Report

Close