Plava laguna s 93 mil. kn dobiti, Sunčani Hvar grca u kreditima, Leko dobit ulaže

Autor: Marija Crnjak , 17. veljača 2013. u 22:01
PIXSELL

Istraturist je lakše disao prošle poslovne godinezbog manjih tečajnih turbulencija švicarskog franka.

Rezultati poslovanja turističkih tvrtki za prošlu godinu potvrdili su da je Hrvatska lani imala relativno dobru turističku sezonu. Malo tko nije povećao prihod, mnogi i dobit, te je profitabilnost sektora porasla za nekoliko postotaka. Doduše, većina vlasnika tvrtki tvrdi da je rezultat još daleko od željenog, s obzirom na još uvijek kratku sezonu i nedostatak kapitalnih investicija. Turistička tvrtka s najvećom dobiti i ove je godine Plava Laguna. Ona je lani povećala prihod za oko tri posto, ostvarivši 550 milijuna kuna ukupnog prihoda, uz dobit prije oporezivanja od 93 milijuna kuna, što je na lanjskoj razini. HUP Zagreb Anđelka Leke prošle je godine ostvario 269,7 milijuna kuna ukupnog prihoda, uz neto dobit od 32 milijuna kuna, za razliku od 2011. kad je tvrtka zabilježila gubitak od 69 milijuna kuna. Leko, doduše, napominje da se navedeni gubitak iz 2011. treba promatrati u svjetlu pripajanja društva H.B.I (u čijem sastavu su Hoteli Mlini i Srebreno). Kako je najavio, Leko ove godine konačno kreće s realizacijom ulaganja u Hotele Dubrovačka Rivijera u iznosu od 360 milijuna kuna.

Istraturist je u 2012. godini lakše disao zbog manjih tečajnih turbulencija švicarskog franka, za razliku od godine ranije. Umaška tvrtka koju je nedavno u potpunosti preuzela Zagrebačka banka lani je napravila 454 milijuna prihoda, što predstavlja rast od šest posto, uz neto dobit od 47,2 milijuna kuna, odnosno 24 milijuna više nego lani. Šibenski Solaris lani je povećao prihod za desetak posto, no u konačnici ostvario je gubitak od 6,7 milijuna kuna najvećim dijelom zbog kamatama na kredite, kako se vidi izvješća. Najbolje rezultate u zadnjih deset godina poslovanja lani je zabilježio rapski Imperial, jedna od nekolicine tvrtki u većinskom državnom vlasništvu koja posluje s dobiti. Rast prosječne cijene od 6,2 posto zahvaljujući ulaganjima u zadnjih par godina, utjecao je na povećanje ukupnih prihoda za 8,3 posto, te rast neto dobiti za 129 posto, na 6 milijuna kuna.

Iako se Uprava Sunčanog Hvara u svom izvješću pohvalila rastom operativne dobiti iz poslovanja, koja je lani skočila s pet na 30 milijuna kuna, veliki uteg za poslovanje hvarske tvrtke i dalje predstavlja izuzetno visoka zaduženost koja je lani dosegnula 562 milijuna kuna. Štoviše, gotovo čitav dug su kratkoročni krediti, zbog čega u Upravi Sunčanog Hvara upozoravaju na nužnost reprograma kako bi se izmijenila struktura duga i smanjili rashodi za kamate. Uglavnom zbog visokih kamata, tvrtka je godinu završila s milijun kuna dobiti.

 

REZULTATI TVRTKI U 2012.

Finvest Corp

Poklonjena tvrtka s dvostruko većim gubitkom
Čabarska grupacija Finvest Corp d.d., čiji je bivši vlasnik Marijan Filipović lani u prosincu izazvao senzaciju u javnosti objavivši da svoje poslovno carstvo poklanja stanovnicima tog kraja putem posebno oformljene zaklade, 2012. godinu je završila s gubitkom od 33,7 milijuna kuna. To znači da je Finvest Corp udvostručio gubitak u odnosu na godinu ranije, kada je on iznosio 16,7 milijuna kuna. Finvest Corp d.d. je pritom ostvario prihod od 186,53 milijuna kuna što je ogromna razlika u odnosu na 2011. godinu kad su oni bili 308 milijuna kuna. Takav rezultat baca novo svjetlo na potez poznatog poduzetnika pa se postavlja pitanje i što je on zapravo poklonio svom kraju: tvrtke koje dobro posluju ili gubitaše? Bit će zanimljivo vidjeti i buduće rezultate poslovanja grupe s obzirom da su tijekom prošle godine iz nje izdvojene tvrtke Finvest Rijeka d.o.o. te Hoteli Njivice d.o.o. na Krku. Pritom je temeljni kapital Finvest Corpa smanjen s 247 milijuna kuna na 154,4 milijuna kuna. Najveći dio minusa odnosi se na tvrtku kćer Finvest Drvar u Bosni i Hercegovini, koja kontinuirano ostvaruje gubitak. Iako još nema službenih nema podataka za prošlu godinu, ta je tvrtka tijekom 2011. godine gubitak akumulirala na više od 40 milijuna kuna.
(Danijela Jozić/VLM)

Končar

Dobit 176,8 milijuna kuna, čak 12,4 posto više od planiranog
Grupa Končar je u 2012. ostvarila dobit nakon oporezivanja od 176,8 milijuna kuna, što je osam posto manje nego u 2011. godini, a 12,4 posto više od planiranog, izvijestili su iz te tvrtke. Konsolidirana dobit prije oporezivanja ostvarena je u iznosu od 200,5 milijuna kuna, što je devet posto više od plana za 2012. i pet posto manje nego u 2011. Društva Grupe Končar lani su ostvarila ukupne konsolidirane prihode u iznosu od 2,89 milijardi kuna ili 4,7 posto više nego u 2011. Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga iznose 2,4 milijarde kuna, što je 3,4 posto više nego u 2011. Na domaćem tržištu ostvaren je prihod od prodaje od 1,2 milijarde kuna, što je 12 posto više nego u godini prije. U izvozu je ostvareno 1,2 milijarde kuna, ili 4,8 posto manje nego u 2011. Najznačajnija su izvozna tržišta Njemačka (135,9 milijuna kuna), Švedska (107,2 milijuna kuna), Češka (100,4 milijuna kuna), BiH (75,9 milijuna kuna), Finska (65,3 milijuna kuna) i Turska (51,6 milijuna kuna). Ukupni konsolidirani rashodi ostvareni iznosili su 2,69 milijardi kuna i 5,5 posto su veći nego u 2011. Darinko Bago, predsjednik Uprave, kazao je kako su iznimno zadovoljni ostvarenim rezultatima u prošloj godini.
(pd)

Ingra

Gubitak od 127 milijuna kuna
Neto gubitak Ingra Grupe u 2012. godini iznosio je  127 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na godinu prije kada je bio 90 milijuna kuna, podaci su iz nerevidiranog, konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Iskazani operativni gubitak prije poreza i kamata (EBIT) iznosi 83 milijuna kuna i primarno proizlazi zbog umanjenja vrijednosti imovine i jednokratnih rashoda u ukupnom iznosu od 63 milijuna kuna, navodi se u pojašnjenju poslovnih rezultata. Ukupni prihodi Ingra Grupe u 2012. iznosili su 186 milijuna kuna i niži su 27 posto u odnosu na 2011. godinu. Pad ukupnih prihoda rezultat je uglavnom sporije realizacije projekata u cestogradnji, ali i zbog kasnijeg početka projekata na inozemnim tržištima, stoji u izvješću. Inozemno tržište dominira u strukturi ostvarenih poslovnih prihoda tijekom 2012., zahvaljujući stalno prisutnom trendu rasta prihoda s inozemnih tržišta, i to za 116 posto uspoređujući prethodno promatrano razdoblje. Prihodi s inozemnog tržišta čine 56,8 posto ukupnih poslovnih prihoda. U usporedbi sa 2011., prihodi s domaćeg tržišta iskazali su pad od 60 posto tijekom 2012., zbog niže realizacije izgradnje autocesta u Hrvatskoj i usporenog rješavanja njihovih imovinsko-pravnih odnosa (arheološki nalazi, iskopine i usporavanje radova zbog turističke sezone na pojedinim dionicama), stoji u izvješću. Ingra Grupa je u prošloj godini smanjila ukupne rashode, za 9,2 posto, na 313,3 milijuna kuna.
(pd)

Hidroelektra

Gubitak 24,2 milijuna kuna
Građevinska tvrtka Hidroelektra niskogradnja u prošloj je godini ostvarila gubitak od 24,2 milijuna kuna, dok je 2011. godine imala blagu dobit od 359 tisuća kuna, podaci su iz nerevidiranog financijskog izvješća. U njemu se obrazlaže da tvrtka prošle godine nije uspjela u potpunosti uposliti svoje kapacitete, a razlog tomu je smanjenje investicijskih ulaganja u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj. Hidroelektra je prošle godine imala ukupne prihode od 492,6 milijuna kuna, što je pad za 23,4 posto u odnosu na godinu ranije, dok su rashodi smanjeni za 19,6 posto, na 516,8 milijuna kuna. Tvrtka u prošloj godini nije u potpunosti uspjela uposliti svoje proizvodne kapacitete, ističe Uprava u obrazloženju izvješća. Razlog tomu, kako navode, leži u smanjenju investicijskih ulaganja u projekte prometne infrastrukture u Hrvatskoj, usporavanju izvođenja radova po već sklopljenim ugovorima o građenju (AC 12 i 13, AC Zagreb-Sisak i AC Doli-Dubrovnik) te raskidu ugovora o građenju (most za Pelješac). Iznosi očekivanih potraživanja prikazivani su u realizaciji iz prethodnih godina, ali su u 2012. morali biti otpisani zbog nemogućnosti njihove naplate, napominje se u izvješću Uprave. 
(pd)

Koestlin

Prihod veći za 17 posto
Konditorska industrija Koestlin iz Bjelovara lani je ostvarila ukupan prihod od 225 milijuna kuna, što je 17 posto više u odnosu na 2011. godinu. Prodaja U Hrvatskoj iznosila je 86 milijuna kuna dok je u inozemstvu bila 95 milijuna kuna. Na prodaju u inozemstvu odnosi se 52 posto od ukupnih Koestlinovih prihoda. Tvrtka je zabilježila dobit od 1,78 milijuna kuna i ona je povećana je u odnosu na 2011. godinu kad je iznosila 1,09 milijuna kuna. U izvještaju o godišnjem poslovanju Koestlina za 2012. godinu, koji potpisuje njegov direktor Krešimir Pajić, navodi se da je prihod po zaposlenom u odnosu na 2011. godinu porastao 20 posto. Tvrtka je lani proizvela 13.916 tona proizvoda što je šest posto više u odnosu na godinu ranije. Koestlin je inače u vlasništvu bosanskohercegovačke grupacije Mepas.  
(Danijela Jozić/VLM)
 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close