Plastiku zamijenili ribizlom i bazgom te postali hit u kafićima i restoranima

Autor: Biserka Ranogajec , 15. studeni 2011. u 22:00

Obitelj Bobovečki nedavno je otvorila ekopunionicu sokova u Krapini koja je usklađena s normama Europske unije

Željko Bobovečki, mladi poduzetnik iz Krapine, prvi je vlasnik punionice ekoloških sokova i vina u Zagorju. Njegova obiteljska tvrtka Bobo-trgovina bavi se ekološkim uzgojem bobičastog voća, crnog ribizla, borovnice, jagoda, ali i bazge te mente koje prerađuje u prirodne sokove i vina. O poslovnim rezultatima Bobovečki i njegova supruga Marina ne žele govoriti tek kažu da su na početku širenja biznisa pa će o zaradama i dobiti pričati za koju godinu. No, kada se zbroje sva ulaganja u novo zemljište, nasade, dobivanje dokumentacije, gradnje punionice i nabavu opreme investirali su kažu ukupno oko milijun i pol kuna.

Primili se grunta
Obitelj Bobovečki se uzgojem bobičastog voća bavi tek nekoliko godina i u kupnju zemljišta, podizanje nasada te gradnju i opremanje punionice ulagali su svake godine prema mogućnostima. Pomoć u ishodovanju dozvola za certificiranje ekoproizvodnje dijelom je dala i županija u iznosu od tridesetak tisuća kuna, pohvalio se i Krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš-Dončić prilikom nedavnog svečanog puštanja u rad Bobovečkove punionice sokova. Marina i Željko Bobovečki su prve nasade crnog ribizla podigli na površini od jednog i pol hektara 2006. godine. Tijekom 2005. godine došli su na ideju stvoriti nešto dobro i kvalitetno za sebe i svoju obitelj te da im poljoprivredne površine koje su naslijedili ne zarastu u korov. Danas pričaju kako im je biznis počeo u Staroj Vesi u obližnoj općini Petrovstko koju krase predivni zeleni brežuljci, livade i polja daleko od bilo kakve industrije.

Mladi supružnici prethodno su se bavili veleprodajom i maloprodajom plastike. Potom su imali trgovinu prehrane Bobo-trgovina i to je ime ostalo i danas, samo što se sada bave proizvodnjom sokova od bobičastog voća. Uz mnogo truda i zalaganja i uz pomoć roditelja, rodbine i prijatelja pokrenuli su sadnju borovnica i crnog ribizla 2006. godine na površini od hektar i pol. Željko Bobovečki priča:“Znate kako je u Zagorju, svi uvijek govore samo o gruntu i gruntu, pa smo se supruga i ja odlučili primiti grunta da ne bude zapušten i da osmislimo vlastiti biznis. Počeli smo s borovnicama, s bobičastim voćem koje je najzdravije kako smo čuli i kako tvrde liječnici. Od početka smo znali da želimo ekološki uzgoj i umjesto kemijskih pripravaka protiv mogućih nametnika koristili smo one od kopriva, luka ili češnjaka. Od ekoideje do ekocertifikata prošle su točno četiri godine. Procedure su počele 2006. godine i bilo je potrebno proći tri godine da se dobije ekocertifikat za voće. Prvi ekološki sok od ribizla do tada nije nitko napravio u Hrvatskoj”, tvrdi Bobovečki,.

Greškom do vina
Danas imaju 6000 grmova crnog ribizla, a uz bobičasto voće zasadili su 110 grmova bazge. Svi nasadi nalaze se na oko tri hektara zemlje na imanju u Staroj Vesi i kad su berbe, tada pomaže cijela obitelj, susjedi i prijatelji te ih se skupi i do tridesetak. U tvrtki su zaposleni samo Bobovečki i supruga jer nisu se željeli širiti dok ne srede svu dokumentaciju. “Kada sam tražio prije godinu dana papire za punionicu, rekli su nam da smo prvi koji tražimo dozvolu za otvaranje ekopunionice. Izašli su nam u susret na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu gdje su nas uputili u proceduru u inozemstvu. Nakon toga mogli smo dobiti certifikat od Prve ekološke stanice u Zagrebu”, govori Bobovečki.

U Krapini danas pune ekosokove od ribizla, prirodne sokove od mente i bazge te vina od ribizla i jagode. Sve rade bez konzervansa i umjetnih bojila. Do vina su došli tako što su im sokovi od ribizla zavrijeli i kada su uzorke analizirali u Zavodu za vinarstvo rečeno im je da imaju ekološko vino. Od 600 kilograma roda ovogodišnjih jagoda također su napravili vino. Bobovečki se ne sjeća koliko litara sokova i vina su ukupno dobili svih ovih godina, ali zna da godišnje ubere između dvije i tri tone ribizla koji se sav preradi u vino, sokove i sirupe. Od bazge je ove godine proizvedeno 5000 litara sirupa te nekoliko tisuća litara malih bočica sokova od bazge i mente koji se prodaju kafićima. Sirupe proizvode i u malim vrećicama koje vrlo dobro kupuju kafići i restorani po Zagrebu. Pakiranje u vrećicama radi im jedna tvrtka u Zagrebu, ali Bobovečki kaže da će kupiti strojeve koji će puniti sokove u Krapini. Ima i planova te namjerava ubuduće raditi s kooperantima koji bi mu isporučivali voće, a on bi se bavio više proizvodnjom i prodajom. Asortiman se može i proširiti na višnje ili neko drugo voće, ali sve bi bilo certificirano od uzgoja do prerade.

Prilika u turizmu
“Zagorju trebaju poduzetnici koji će razvijati turizam, a ova punionica to i jest”, kazao je na otvorenju punionice krapinsko-zagorski župan poznat inače po tomu što želi od Zagorja napraviti modernu europsku turističku destinaciju. Konačno, zašto se hrana iz zagorskih domaćinstava te ekološki sokovi ili vino iz zagorskih vinograda ne bi našli na stolovima pansiona, hotela i restorana i izvan Zagorja. Marina Bobovečki također sudjeluje na promocijama ekoprehrane u turizmu te dodatno naglašava da su upravo promocija i plasman prirodnih autohtonih proizvoda kao i povezivanje, odnosno umrežavanje proizvođača s turističkim subjektima izuzetno važni.

Poticaji županije

Od sušenog voća do uzgoja konja
Županija potiče financijski razvoj agroturizma. Osim u proizvodnju ekoloških sokova u Krapini, financijski se pomoglo Evrosanu iz Brestovca Orehovičkog koji proizvodi sušeno voće i povrće te OPG-u Lamot iz Maclja, proizvođaču ovčjeg sira. Nadalje, OPG Đakula potpomognut je u programu adaptacije i opremanja tradicijskog objekta, zagorske kurije uz koju će se uzgajati konji za rekreativno i terapijsko jahanje. Osim ovih primjera županija je pomogla i u uređenju turističkih obiteljskih gospodarstava kao što je ono od tvrtke Chemo-Zaboky koja uređuje stare drvene zagorske kuće.

Potražnja

Prodaju sokove i na Korčuli
Ekološki sok od crnog ribizla, prirodni sokovi od bazge i mente te crno vino od ribizla koji imaju prestižni ekološki certifikat, već su brandirani, kaže Bobovečki. Proizvodi su našli mjesto u nekim restoranima i hotelima u Zagorju kao što su Vuglec breg, Vinski vrh, Zelenjak, Terme Tuhelj… Prodaju se i na Jadranu, najjužnije na otoku Korčuli, zatim u Splitu i Crikvenici. Dobro prodaja ide u Zagrebu i Zagorju. Veleprodajna cijena ekološkog soka crnog ribizla u bočici od 2,5 dcl je 5 kuna i 41 lipa plus PDV. U trgovačkom lancu dm takvi sokovi, ali ne od Bobovečkog, koštaju 16 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close