Plan preživljavanja na popravni

Autor: Marta Duić , 06. srpanj 2017. u 22:01
Vukovarski gubitaš zanima dva ozbiljna proizvođača/Marko Mrkonjić/PIXSELL

Prije drugog privatizacijskog kruga tvrtka se mora svesti na realnu veličinu, što znači da treba smanjiti i temeljni kapital za više od 50 mil. kn.

Do 29. srpnja otvoren je natječaj za iskazivanje interesa za sudjelovanje u postupku restrukturiranja vukovarskog proizvođača obuće Borova, no sam program restrukturiranja tvrtke, kako doznaje Poslovni dnevnik, Upravi je vraćen na doradu.

U Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP), čijim upravnim vijećem predsjedava ministar državne imovine Goran Marić, ocijenjeno je da prije nego se potencijalne strateške partnere pozove na sudjelovanje u drugom privatizacijskom krugu i predaju obvezujućih ponuda za dokapitalizaciju Borova, tvrtku mora svesti na realnu veličinu. Borovo je jedina tvrtka koja u Hrvatskoj nije prošla pretvorbu, pa se još uvijek u njezinu posjedu nalaze brojne zgrade i gradske nekretnine poput dječjeg vrtića, nogometnog igrališta, kapelice i piste.

Sva nepotrebna imovina, stav je CERP-a, treba biti izdvojena, odnosno Borovo bi trebalo zadržati dvije proizvodne hale i trgovine. To podrazumijeva i značajnije smanjenje temeljnog kapitala od onoga što je predviđao prvi program restrukturiranja, oko 50 milijuna kuna. Temeljni kapital Borova već je u proteklih desetak godina nekoliko puta smanjivan radi pokrića gubitaka, posljednji put prije dvije godine i trenutačno iznosi 316,7 milijuna kuna.

Za uspješan postupak pronalaska strateškog partnera iz branše za vukovarskog gubitaša rasterećenje od nepotrebne imovine i smanjenje temeljnog kapitala osnovni je preduvjet. Kako je Poslovni već pisao, dva su ozbiljna proizvođača iz branše zainteresirana i promatraju Borovo, a s kojima se, prema natječaju, bude li uspješno okončan dokapitalizacijom, očekuje ulaganja u modernizaciju strojeva i povećanje učinkovitosti proizvodnje, kao i prodajnim asortimanom, a od strateškog partnera očekuje se i renoviranje, ali i zatvaranje dugoročno neprofitabilnih trgovina.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Čitam kako nesposobni direktor sa svojom bulumentom provodi torturu kako bi se održao na politički dodjeljenoj poziciji! Katastrofa, nema sreće dok nam takvi nekompetentni biseri vode firme !

New Report

Close