Plamen ulaže i osvaja Francusku

Autor: Ljiljana Marić/VL , 08. siječanj 2014. u 22:01
Proizvode kamine, peći i štednjake, ostvarili su 17 milijuna kuna dobiti/Dušan Mirković/PIXSELL

Ulaganjem u novu liniju za lijevanje povećat će proizvodnju i otvoriti nova radna mjesta.

U požeškom Plamenu, našoj najvećoj ljevaonici, i te kako mogu biti zadovoljni godinom koja je iza njih.

"Prošle smo godine uložili 60 milijuna kuna u energetiku i novu topionicu koja će idućega tjedna početi raditi. Ostvarili smo dobit od 17 milijuna kuna, a ove godine nastavit ćemo ulaganja u visini od 100-tinjak milijuna kuna kojim ćemo osuvremeniti tehnološki proces i postaviti novu liniju za lijevanje. Ta ulaganja, koja će biti završena iduće godine, povećat će proizvodnju odljevka sa 14.000 na 18.000 tona", ističe Milan Matijević, predsjednik Uprave Plamena, tvrtke koja sa 400 zaposlenika, kojima treba pribrojiti i  njih 300-tinjak u kooperantskim tvrtkama. Povećanjem proizvodnje otvorit će se i nova radna mjesta. 

Sve produktivniji  
U Plamenu, koji proizvodi kamine, peći i štednjake, posebno su zadovoljni što im čak 80 posto izvoza završi na zapadnoeuropskom tržištu, a ove godine taj će postotak biti oko 90 posto jer su se kvalitetom proizvoda nametnuli i novom, francuskom tržištu. Prošlogodišnjih čak 80 posto proizvodnje u izvozu za pet je posto više nego godinu dana prije. Da su najuspješniji u svojoj branši, govori i podatak da njihovi zaposlenici imaju 21 posto veću plaću od prosjeka. Posebno su ponosni na podizanje produktivnosti, koja je u posljednjih 16 godina stalno rasla. 

Birokracija i neznanje 
"Svake godine produktivnost je rasla od pet do deset posto. Radno mjesto u našoj tvrtki stoji više od 300.000 eura, što je u neusporedivo s cijenom od prije 16-17 godina, kad je zaposlenik imao samo kramp i lopatu", objašnjava Vinko Matijević, član Uprave Plamena, dodajući kako su u posljednje dvije godine 70 milijuna kuna investirali bez podizanja kredita. Najveći im je problem birokracija. Za prošlogodišnju investiciju čak su, naime, godinu dana čekali građevinsku dozvolu iako su išli preko Ministarstva jer im je investicija prelazila 20 milijuna kuna. "Problem su i fakulteti, koji ne prate napredak tehnoloških procesa, pa ne možemo naći odgovarajući stručni kadar", kaže Vinko Matijević. Unatoč svemu, požeška tvrtka u ovoj godini očekuje još bolje poslovne rezultate. 

Komentari (5)
Pogledajte sve


Zašto ovakve perspektivne firme ne izađu na burzu?

eee onda više ne bi bila perspektivna kad ju odrade naši financijski stručnjaci.

Svaka čast. Imam peć i štednjak od Plamena i odlični su!

Zašto ovakve perspektivne firme ne izađu na burzu?

Bravo! [emo_palacg]

New Report

Close