Phoenix Park se za 400 milijuna eura diže iz blata ciglane u Sesvetama

Autor: Ivan Pandžić , 06. listopad 2009. u 22:00

Zagreb će završetkom ovog projekta dobiti novi tip privatnog naselja koji će moći služiti za primjer moderne, ekološki učinkovite gradnje koja zadovoljava sve potrebe svojih stanovnika

Iako se investicija Phoenix grupe Vlade Kolaka na bivšoj ciglani u zagrebačkom naselju Sesvete u posljednje vrijeme spominje uglavnom kroz trgovački centar Phoenix Plaza, on je tek prvi i manji dio cjelokupnog projekta koji bi trebao biti završen do 2014. godine. Kolakova tvrtka ukupno ima u vlasništvu površinu od 200.000 četvornih metara, na kojem planira razviti Phoenix Park – pravi mali, moderni i ekološki učinkoviti grad sa svim potrebnim društvenim sadržajima. Zasad u tvrtki kažu kako unatoč krizi i dalje nisu odustali ni od jednog djela investicije te za prvu fazu imaju osigurane kreditne linije. Investicija se procjenjuje ukupno do 400 milijuna eura, dok studije koje je tvrtka naručila pokazuju da bi nakon izgradnje 2014. godine tržišna vrijednost trebala biti između 800 i 850 milijuna eura. Na čelu projekta nalazi se Andreja Gazdek, koja je direktorica i glavna projektantica Phoenix Parka.

Prva faza do 2011.
Gradnja prve faze upravo treba započeti na zemljištu površine 80.000 četvornih metara, a njezinu okosnicu čini upravo trgovački centar koji investitor voli nazivati superregionalni jer kako se nalazi na istoku Zagreba, računa na kupce iz sjeverozapadne regije i šire. Centar je već dobio međunarodne nagrade za jedan od najboljih maloprodajnih projekata, a širu javnost je iznenadila posebnost da će uz prva multipleks kina u Sesvetama u njemu biti i akvarij s morskim psima. Njegova gradnja stajat će oko 85 milijuna eura i u konačnici će imati oko 93.000 četvornih metara, od čega će polovina otpadati na maloprodaju, kina i ugostiteljske sadržaje, dok će ostatak kroz razne namjene biti u “javnoj namjeni”, primjerice podzemne garaže sa 1400 parkirališnih mjesta. Međutim, Phoenix Plaza je samo dio prve faze. U njezinu sklopu kreće i gradnja, odnosno nadogradnja i uređenje hotela, koji će imati oko 18.000 četvornih metara neto površine i wellness, uredsko poslovne zgrade koja će ponuditi devet tisuća četvornih metara i 12 stambenih zgrada s ukupno 350 stanova. Ta bi prva faza u potpunosti trebala biti završena do kraja 2011. godine. No taj s ulice vidljiviji i pristupačniji dio čini otprilike polovinu projekta, a prava posebnost bi trebala biti sjeverno, na površini od 120.000 četvornih metara. Iako investitor to ne želi ni komentirati, ona bi ipak mogla biti problematičnija za realizaciju, i to zato što ne ovisi samo o investitoru nego i o Gradu Zagrebu koji muku muči sa svojim financijama i praćenju investitora u razvoju infrastrukture. U drugoj fazi je okosnica kvalitetna stambena gradnja dodatnih 900 stanova, s puno zelenila i velikim središnjim parkom. No gotovo 120.000 četvornih metara stanova u kojima bi živjelo oko tri tisuće novih stanovnika zahtijeva i društvene sadržaje koji se samo djelomično nadoknađuju sadržajima u trgovačkom centru.

Ostali objekti
Plan je zato predvidio osnovnu školu, vrtić, polikliniku i starački dom. Starački dom sa 18.000 četvornih metara i polikliniku sa 14.000 četvornih metara planira sagraditi sam investitor jer u tome vidi svoju poslovnu i tržišno isplativu priliku. Međutim, školu sa 24.000 četvornih metra i igralištem te vrtić sa sedam tisuća četvornih metara treba izgraditi Grad Zagreb. Phoenix grupa napravila je presedanski potez prije dvije godine i darovala zemljište za vrtić Zagrebu, a spremaju i darovni ugovor za zemljište na kojem je planirana škola, sve kako bi oni zaista i bili izgrađeni s doseljavanjem novih stanovnika. Zagreb još zasad u svoje planove nije uvrstio gradnju vrtića i škole, ali kako se druga faza treba početi grditi sljedeće godine i završiti 2014. godine, još ima vremena i u Phoenix grupi se nadaju da će Zagreb ispuniti svoju obvezu. Slična stvar je i s komunalnom i prometnom infrastrukturom koju također treba financirati Grad. Osim za ceste i komunalije u samom naselju, Zagreb treba osigurati i ulaganja u cestovnu mrežu Sesveta inače će posjetitelji Phoenix Plaze i stanovnici naselja biti suočeni sa svakodnevnim prometnim gužvama. U svakom slučaju, ako Kolak ne bude imao problema sa zatvaranjem financijske konstrukcije, zagrebačka uprava ispuni svoje obveze i tržište bude spremno apsorbirati tako velik broj kvalitetnih stanova s višom cijenom u ipak udaljenim Sesvetama, realizacijom Phoenix parka Zagreb će dobiti novi tip privatnog naselja koji će moći služiti za primjer moderne, ekološki učinkovite gradnje koja zadovoljava sve potrebe svojih stanovnika.




Komentirajte prvi

New Report

Close