Pevec glavni u Solidumu uz jedan uvjet

Autor: Suzana Varošanec , 10. rujan 2017. u 22:01
Foto: PD

Račun stečajnog dužnika je već neko vrijeme blokiran, što je zakonom zabranjeno, trenutačno nije moguće platiti ni poštu, a bez odluke vjerovnika stečajnim tijelima vezane su ruke. Kako zakon omogućuje da se oni aktivno uključe u postupak koji se i vodi zbog njihova namirenja, red je njima da odluče što i kako dalje.

Slijedi li u sklopu širenja trgovačkog lanca Pevec, nakon što je prošlog tjedna otvoren njihov 21. prodajni centar u Slavonskom Brodu, intenzivnija suradnja i s jednim stečajnim dužnikom, brzo će se znati. Riječ je o Trgovačkom centru Solidum kojeg je do propasti vodila obitelj Žužić, a za koji je u izvješću stečajnog upravitelja Milana Kanjera isplivala mogućnost poslovno-tehničke suradnje koju predlaže Pevec, tj. upravitelj, a stečajni vjerovnici trebaju reći daju li ‘zeleno svjetlo’.

U izvješću se navodi i podatak da je Ugovor o zakupu poslovnog prostora s Pevecom, koji je sklopljen 1. ožujka na rok od šest mjeseci s mjesečnom najamninom, u iznosu protuvrijednosti od 40.000 eura plus PDV.

Čeka se potpis

Piše i da je navedeni ugovor produžen na dodatni rok od 6 mjeseci, pod istim uvjetima, no doznajemo da još nije potpisan jer se čeka odluka skupštine vjerovnika. O glavnom stečajnom tijelu ovisi i sklapanje ugovora o suradnji koja bi obuhvatila više stvari:. Primjerice, da korisnici poslovnoga prostora ispunjavaju obveze, a osobito da napravi inventuru postojećih korisnika, vodi pregovore i sklapa ugovore o zakupu prema primljenim uputama, osigura poslove zaštite te poduzima sve druge pravne radnje prema davateljima komunalnih usluga.

Za navedene poslove, sudeći prema prijedlogu ugovora, Pevec bi imao pravo na naknadu u visini od 30% iznosa svake pojedine zakupnine. No prema još jednom prijedlogu stečajnog upravitelja, vjerovnike u konkretnom slučaju čeka i još jedna odluka. Tiče se stava prema trenutnoj blokadi žiro računa, ali i prijetećim blokadama jer niz računa nije podmiren. Račun stečajnog dužnika je već neko vrijeme blokiran, što je zakonom zabranjeno, trenutačno nije moguće platiti ni poštu, a bez odluke vjerovnika stečajnim tijelima vezane su ruke. Kako zakon omogućuje da se oni aktivno uključe u postupak koji se i vodi zbog njihova namirenja, red je njima da odluče što i kako dalje.

Slučaj je vruć i zbog odluke o mogućem pokretanju sudskog postupka protiv društva Kostko u vlasništvu Tina Žužića. Kao razlog se navodi ostvarena nezakonita korist i oštećenje stečajne mase, a procjenjuje se na 37 milijuna kuna. Troškovi postupka, prema upravitelju, iznose oko 2,2 mil. kn, od čega je pola predvidivi trošak tužitelja.

Otkupljeni dugovi

Inače, Kanjer je imenovan u svibnju nakon razrješenja prvog stečajnog upravitelja Ante Jukića u čemu je glavnu ulogu imao najveći vjerovnik, koji je otkupio potraživanja od bivšeg Hypoa, tvrtka EOS Matrix u vlasništvu njemačke kompanije. Direktorica Barbara Cerinski lani je vlasniku donijela dividendu od oko 26 milijuna kuna, sad je na potezu.     

Komentirajte prvi

New Report

Close