Petrokemiji prihodi u 2016. smanjeni čak za četvrtinu

Autor: Marija Brnić , 20. veljača 2017. u 22:01
Tvrtka je lani ukupno zapošljavala 1595 radnika, a s tvrtkama kćerima 1733/Boris Ščitar/PIXSELL

Nižu prodaju iz Petrokemije povezuju uz probleme likvidnosti kupaca i sve izraženije pojave pomaka sjetve zbog temperature.

Prošlu godinu kutinska Petrokemija zaključila je s ukupnim gubitkom od 87,3 milijuna kuna.

To je, prema nerevidiranim rezultatima poslovanja za 5,6 posto manje nego godinu ranije. Ukupni prihodi našeg proizvođača mineralnih gnojiva lani su smanjeni za gotovo četvrtinu, na ukupno 1,93 milijarde kuna, dok su rashodi smanjeni za 24 posto, na 2,02 milijarde kuna. Izvješće uprave pokazuje da je izvoz koji donosi 65 posto prihoda, pao za gotovo 30 posto, na 1,26 milijardi kuna, ali je pad ostvaren i na domaćem tržištu, na kojemu je prodaja bila manja za 18 posto u odnosu na 2015. Nižu prodaju iz Petrokemije povezuju uz probleme likvidnosti kupaca i sve izraženije pojave pomaka sjetve zbog temperaturnih promjena, a negativan utjecaj imaju i niske cijene žitarica koje za posljedicu imaju i smanjenje zasijanih površina.

 

6 posto

iznosio je pad prodaje gnojiva

Osim toga, iz Petrokemije su uočili i da najveći kupci smanjuju primjenu gnojiva po jedinici površine, što također rezultira manjom prodajom njihovih proizvoda. No, tijekom prošle godine u Petrokemiji je zbog velikog remonta postrojenja proizvodnja bila obustavljena 50 dana, što je također utjecalo na ukupnu proizvodnju. Količinski, Petrokemija lani bilježi pad prodaje gnojiva od 6 posto, a prihodi od njihove prodaje bili su na godišnjoj razini manji za 27 posto, što, prema ocjeni uprave kompanije, najbolje pokazuje pad prosječnih prodajnih cijena na tržištu.

Taj je trend bio posebno izražen u posljednjem lanjskom tromjesečju, pa iz uprave Petrokemije kojom odnedavno predsjedava Đuro Popijač, ocjenjuju da bi se negativan trend mogao prenijeti i u prvi ovogodišnji kvartal. "Prema sadašnjoj tržišnoj situaciji procjenjuje se da će i dalje biti vrlo izražen utjecaj promjenjive razine cijena mineralnih gnojiva na svjetskom tržištu i relativno visoke razine cijene prirodnog plina u Europi i u RH", ističu iz Petrokemije, u kojoj velikim opterećenjem drže i dalje visoke cijene transporta plina, koje plaćaju i do tri puta skuplje u odnosu na ostale zemlje EU.

Na razinu financijskih rashoda i operativno vođenje poslovanja u 2017. očekuju značajan utjecaj nedovoljne likvidnosti tvrtke i visokih troškova financiranja, a na konačan rezultat poslovanja u 2017. utjecat će i primjena mjera restrukturiranja Petrokemije, koja je u pripremi. Pozitivan učinak na prodaju gnojiva u Kutini očekuju i od snižavanja razine PDV-a u 2017. Petrokemija je u prošloj godini ukupno zapošljavala 1595 radnika, a s tvrtkama kćerima ukupno 1733, dok su troškovi osoblja u ukupnim prihodima imali udjel od 9,7 posto. Tvrtka Petrokemija Novi Sad inače je poslovala pozitivno s 15 tisuća kuna dobiti nakon oporezivanja, Restoran Petrokemija bilježi dobit od 23 tisuće kuna, dok Luka Šibenik iskazala gubitak 670 tisuća kuna, a Petrokemija Agro Trade u 2016. nije imala transakcija.

Komentirajte prvi

New Report

Close