Petrokemija povećala gubitak na 62,6 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. travanj 2014. u 10:02
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U prva tri mjeseca ove godine Petrokemija je poslovala s gubitkom od 62,6 milijuna kuna, uvećavši ga 11 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U prva tri mjeseca ove godine Petrokemija je poslovala s gubitkom od 62,6 milijuna kuna, uvećavši ga 11 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje danas objavljeno financijsko izvješće te kutinske kompanije.

U tome razdoblju taj proizvođač umjetnih gnojiva ostvario je 0,9 posto niže ukupne prihode nego lani, od 596,5 milijuna kuna. Istodobno, ukupni rashodi bili su 659,1 milijuna kuna i neznatno su, za 0,1 posto, povećani prema rashodima iz prvog tromjesečja 2013. godine.

Intenzitet pada cijena mineralnih gnojiva, navode iz Petrokemije, vidljiv je iz podatka da je uz 24,3 posto veću količinsku prodaju, ostvarena ista razina poslovnih prihoda.

Glavninu dispariteta u kretanju prihoda i rashoda generira niska potražnja na svjetskom i regionalnom tržištu i s tim povezana niska cijena gnojiva. Kao primjer, iz Petrokemije navode da je njihov glavni izvozni proizvod, dušično gnojivo Urea, u poljoprivrednoj sezoni 2013/2014. u zemljama EU ostvario približno 20 posto nižu cijenu od sezone 2012/2013.

Nisku razinu ostvarenja prodaje na domaćem tržištu, pak, u Petrokemiji tumače kao odraz općeg lošeg stanja u poljoprivredi, povećane konkurencije, smanjivanja i kašnjenja u isplati državnih poticaja te nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Uz to, prvo tromjesečje je karakterizirala i neravnoteža nabavnih cijena sirovina i prodajnih cijena mineralnih gnojiva, pri čemu iz Petrokemije posebice ukazuju na cijenu plina, koja se ostvaruje "pod utjecajem specifičnih čimbenika na hrvatskom tržište plina i pozicije Petrokemije, kao jednog od dva najveća kupca, na još uvijek relativno nerazvijenom domaćem tržištu plina".

 Podsjećaju i da je, zbog tržišnih razloga, dio postrojenja u zastoju od polovine 2009. godine te da se s tim problemom ušlo i u drugo tromjesečje ove godine.

Na buduće kretanje financijskog rezultata Petrokemije, procjenjuju u toj tvrtki, utjecati će brojni činitelji – osim cijene plina, koja se dominantno definira na domaćem tržištu, većina budućih rizika dolazi iz međunarodnog okruženja, a pretežito kroz promjene cijena osnovnih sirovina na svjetskom tržištu, kao i promjene razine potražnje i prodajnih cijena mineralnih gnojiva te kretanje cijena energenata (plina i lož ulja) i osnovnih poljoprivrednih kultura.

"Društvo stoga razmatra načine osiguranja likvidnosti za stabilizaciju poslovanja, uključujući dokapitalizaciju od strane postojećih dioničara i izdavanje dužničkih instrumenata. U tom kontekstu, pripremljen je program restrukturiranja i financijske konsolidacije od 2014. do 2018. godine", navode iz Petrokemije. Kako napominju, kumulirani gubici iz prošle godine te prvog tromjesečja ove godine dostigli su razinu od 51,4 posto temeljnog kapitala.

Komentirajte prvi

New Report

Close