Petrokemija objavila poziv za upis novih dionica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. srpanj 2014. u 11:08
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Petrokemija Kutina objavila je danas javni poziv postojećim dioničarima na prvi krug upisa novih redovnih dionica.

Petrokemija Kutina objavila je danas javni poziv postojećim dioničarima na prvi krug upisa novih redovnih dionica.

Poziv je objavljen na temelju odluke o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu koju je Glavna skupština Petrokemije donijela 20. svibnja ove godine.

Prema toj odluci, povećanje temeljnog kapitala provest će se uplatom u novcu izdavanjem najmanje 8.333.333 do najviše 16.666.666 novih redovnih dionica na ime, pojedinačne nominalne vrijednosti od 30 kuna.

Upis novih dionica planiran je u tri kruga, pri čemu u prvom pravo upisa imaju postojeći dioničari, kojima je ponuđeno do 100 posto novih dionica. Dionice koje preostanu iz prvog, u drugom će krugu moći upisati također postojeći dioničari koji su ih već upisali u prvom krugu, dok bi se u trećem krugu, ako preostane dionica, mogli uključiti i drugi ulagači.

Temeljni kapital trebao bi biti povećan za najviše 499,99 milijuna kuna, odnosno nakon povećanja bi trebao iznositi do najviše 633 milijuna kuna.

Dionice će se ponuditi na prodaju u rasponu od 30 do 100 kuna po dionici, pri čemu jedan dioničar ne može upisati dionica u kunskoj protuvrijednosti manjoj od 100 tisuća eura.

Izdanje će se smatrati uspješnim ako se u roku upiše i uplati najmanje 50 posto ukupnog izdanja.

Poziv za upis novih redovnih dionica dio je plana pokrića 330,2 milijuna kuna gubitka iz prošle godine i to kroz smanjenje temeljnog kapitala umanjenjem nominale vrijednosti dionica, a potom povećanjem temeljnog kapitala ulozima u novcu.

Stoga je Skupština Petrokemije prihvatila da se temeljni kapital sa 754,2 milijuna kuna, smanji za 621,2 milijun kuna, na 133 milijuna kuna i to umanjivanjem nominalne vrijednosti dionica sa 170 na 30 kuna.

Ta je odluka donesena na temelju prijedloga Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), kao predstavnika najvećeg dioničara – države.

Uprava Petrokemije je predlagala da se temeljni kapital smanji za 354,9 milijuna kuna. U DUUDI-ju su pak smatrali da će iznos koji će se, nakon pokrića gubitka, raspodijeliti u rezerve društva, biti dostatan za pokriće gubitaka ostvarenih nakon 31. prosinca 2013. godine, odnosno da će biti dostatan Petrokemiji da se premoste budući gubici dok se ne dovrši restrukturiranje društva.

Probleme u Petrokemiji država od srpnja prošle godine pokušava riješiti pronalaskom strateškog partnera.

Potencijalni investitori trebali su obvezujuće ponude predati do 7. ožujka, no rok je pomaknut za 12. ožujka, ali ni do tada nije stigla niti jedna obvezujuća ponuda, već su dva potencijalna investitora poslala pisma u kojima su iskazala ozbiljan interes i spremnost za nastavak razgovora.

Kao potencijalni strateški partneri za kutinsku tvornicu umjetnih gnojiva spominjani su češki Agrofert, austrijski Borealis i mađarski Nitrogenmuvek.

Komentari (1)
Pogledajte sve

U Međimurju stotine cijevi uz magistralnu cestu- Čakovec-M.Središće čekaju početak bušenja….plina…..
/ velik posao /!/, pisali ste o tome, a to sada postaje stvarnost…

New Report

Close