Petrokemija do 450 mil. kn sa 45 milijuna novih dionica

Autor: Marija Brnić , 31. listopad 2017. u 15:03
Đuro Popijač, predsjednik Uprave kutinske Petrokemije/Boris Ščitar/PIXSELL

Kao potencijalni ulagači spominju se Borealis, Azoty, PPD, Ina, HEP, pakistanska grupacija Fatima, EBRD i nekoliko fondova.

Dioničari Petrokemije na izvanrednoj skupštini 11. prosinca konačno će pustiti tvrtku u privatizaciju, kojom bi do kraja godine trebao biti okončan proces restrukturiranja na kojem se radi već tri godine.

Prije ovog finiša temeljni kapital tvrtke smanjen je s 386 milijuna kuna na 42,9 milijuna, a u prosincu je plan povećati ga za 450 milijuna kuna izdavanjem novih 45 milijuna dionica na ZSE nominalne vrijednosti 10 kuna.  Iz Petrokemije, koju su proteklih mjeseci dubinski snimali potencijalni strateški i investicijski ulagači i od kojih je zaprimljeno prema službenim informacijama 11 obvezujućih ponuda, dokapitalizaciju nužnom navode i u komentaru jučer objavljenog financijskog izvješća za prvih devet mjeseci.

Nabujali gubici
Ukupni prihodi stabilni su, na razini grupe iznosili su 1,46 milijardi kuna i veći za 1,3 posto na godišnjoj razini, no gubici bilježe ogroman rast s lanjskih 30 na 119 milijuna kuna. Pokazatelji likvidnosti ispod su preporučene vrijednosti, kao i financijske stabilnosti, zaduženosti i vlastitog financiranja. Jedan od najvažnijih problema tekućeg operativnog poslovanja, dug dobavljačima prirodnog plina, uprava navodi kako je djelomično riješen kroz dugoročni kredit HBOR-a i HPB-a, te kratkoročni Erste banke, kojima se osiguralo dio dugoročnih izvora financiranja obrtnih sredstava. No, izazovi održavanja financijske poslovne stabilnosti i dalje su nazočni, dodaju. 

Dramatična poruka
"Razina gubitaka tekućeg razdoblja i prenesenih iz prethodnog veća je od upisanog kapitala, što ukazuje na nužnost hitne dokapitalizacije, jer je doveden u pitanje nastavak kontinuiranog poslovanja", poručuju iz Petrokemije.   Za tu se kompaniju kao potencijalne ulagače proteklih mjeseci spominju austrijski Borealis, poljska grupa Azoty, hrvatske kompanije PPD te Ina i neke druge domaće tvrtke poput HEP-a, pakistanska grupacija Fatima, EBRD i nekoliko fondova. 

Izvoz dominira
Što se poslovnih rezultata tiče, kutinski proizvođač mineralnih gnojiva u prvih devet mjeseci povećao je njihovu količinsku proizvodnju za 3,5 posto, ukupno 862 tisuće tona, a u usporedbi s istim lanjskim razdobljem ostvarenje prodaje od 855 tisuća tona povećanje je za gotovo 39 posto u usporedbi s lanjskim brojkama. Na domaćem tržištu prodano je, inače, oko 191 tisuću tona, a u izvozu je prodano 664 tisuće tona gnojiva. 

Komentari (2)
Pogledajte sve


Baš me zanima tko će kupiti te dionice…

Nakon ovog s Agrokorom, neznem tko bi uopce ista kupio tu… sve je to kriminal i mafija. A netko ce kupiti, ako ne, opet cemo u rupu bez dna usipati iz poreza.

Npr Croatia Banka tako vec ide ho ho. To su sve uhljebnicki aparati, iz kojih aktivna vlast izvlaci lovu a ubaci rodbinu.

Baš me zanima tko će kupiti te dionice…

New Report

Close