Pelete od ličke bukovine u europskim pećima na biogorivo

Autor: Biserka Ranogajec , 06. rujan 2006. u 06:30

Zvonimir Žuža, vlasnik tvrtke Viševica Komp, planira u Perušiću na godinu proizvoditi 25.000 tona bukovih peleta. Istodobno, 5. listopada, otvara novu pilanu i sušaru vrijedne oko tri milijuna eura

Tvrtka Viševica Komp u Perušiću od proljeća iduće godine počinje s proizvodnjom peleta (goriva od drvne biomase) koje će se prodavati u Italiji, Austriji i Njemačkoj. U Hrvatskoj samo jedna tvrtka proizvodi ovo biogorivo, ali u manjim količinama, za razliku od plana za Perušić gdje će se na godinu proizvoditi 25.000 tona bukovih peleta. Zbog visoke tehnologije u novom pogonu radit će tek desetak radnika u tri smjene. I na hrvatskom tržištu mogu se nabaviti specijalne peći na ovo gorivo koje se mogu koristiti i u domaćinstvima, ali proizvođačima su ipak zanimljivija hotelska ili manja naselja koja bi instaliranjem kogeneracijskih postrojenja na ovu vrstu drvne biomase zato što bi iz njih dobivali i toplinsku i električnu energiju.

Zajedničko ulaganje
Na pitanje zašto bi se netko odlučio umjesto plina kao energiju koristiti pelete, Zdravko Žuža direktor i vlasnik Viševice Komp d.o.o. kaže: “Biomasa je dugoročno rješenje, a plina ima u ograničenim količinama. Pelete su osim toga ekološki čisto gorivo bez velikih zagađenja”. Dodaje kako se za investiciju u Perušiću zanimaju i Austrijanci koji bi ušli u zajednička ulaganja za povećanje kapaciteta, no prvi dio ipak će najvjerojatnije sagraditi sami. Žuža je, inače, tvrtku osnovao 1994. godine i danas ima drvnu industriju – pogon Perušić i Pilanu i impregnaciju – Karlovac, u mjestu Mahično. Osim Viševice Komp Žuža ima i tvrtku Signal koja proizvodi signalne uređaje za željeznice, a još se bavi i uslužnom djelatnošću testiranja plinskih instalacija. Upravo ovih dana u Mahičnom gdje radi u iznajmljenoj pilani počinje gradnju vlastite pilane vrijedne 1,2 milijuna eura. Osim toga, ovog mjeseca završava gradnja nove pilane i sušare u Perušiću gdje je Žuža prije nekoliko godina kupio postrojenja u stečaju. Novi pogon u Perušiću službeno se otvara 5. listopada i vrijedan je oko tri milijuna eura.

Najveća pilana u Hrvatskoj
S kapacitetom od 50.000 kubika prerade trupaca na godinu u jednoj smjeni bit će to, tvrdi Zdravko Žuža, najveća pilana u Hrvatskoj. Dakako, naš je sugovornik ponosan na činjenicu da će se u Mahičnom kraj Karlovca i Perušiću gdje je ukupno zaposleno 260 ljudi zaokružiti proizvodni ciklus. U oba pogona će se umjesto piljevine i sječke koristiti kora trupaca za proizvodnju energije, a piljevina i sječka bit će sirovine za proizvodnju peleta. Na taj je način, tumači Žuža, zaokružen proces primarne prerade drva što znači trupac ulazi kao sirovina, zatim se dobiva piljena građa i drveni pragovi kao gotov proizvod, a daljnjim postupcima prerade sušenjem i parenjem izrađuju se ostali drvni elementi. Žuža tvrdi da je Viševica Komp u proizvodnji pragova za željeznice, s kojom je 2002. počeo u drvnoj industriji i u čije pokretanje proizvodnje je uloženo tri milijuna eura, vjerojatno jedan od najjačih proizvođača ne samo u regiji nego u Europi. Ove godine tvrtka će izvesti oko 90 posto proizvodnje u Japan, Njemačku, Austriju, Italiju i Crnu Goru. U Crnoj Gori ugovoren je posao vrijedan šest milijuna eura za izvoz pragova za tamošnje željeznice. Zaključuje kako mu je sljedeća investicija akvizicija u regiji, točnije dvije akvizicije od kojih je jedna u regiji.

Male pilane nužno zlo

Male pilane danas su nužno zlo jer one ne mogu konkurirati drugima na tržištu ni s cijenom ni kvalitetom. Najbolji primjer su male hrvatske pilane koje sve teže konkuriraju slovenskim i austrijskim pilarima koje na tržište plasiraju znatne količine drvene građe. “U posljednje dvije godine podigli smo prosječnu cijenu piljene građe s 800 kuna po kubiku na 1300 kuna, a kad otvorimo pogon za proizvodnju peleta, tada će prodajna cijena drvnih proizvoda još više porasti. U ovoj godini planiramo ostvariti ukupni prihod od oko 120 milijuna kuna što je desetak posto više nego lani”, rekao je Zdravko Žuža.

Isplativa kogeneracijska postrojenja

Kogeneracijska postrojenja (istodobno proizvodnja toplinske i električne energije) stručnjaci smatraju najisplativijim načinom proizvodnje energije iz drvne biomase. Na području EU uspostavljeno je tržište biomasom pa su i cijene transparentne. Primjerice, cijena iverja (drvne sječke) u Austriji se lani kretala između 14,8 i 18,3 eura po kubičnom metru, a cijena peleta iznosila je oko 170 eura po toni. Zvonimir Preveden,direktor i suvlasnik tvrtke Kohlbach u Koruškoj koja proizvodi kotlove i kogeneracijska postrojenja zainteresiran je za ulaganje sa Žužom u proizvodnju peleta u Perušiću. Kaže kako će pilane sve više zarađivati na onomu što ostane nakon rezanja trupaca jer drvna biomasa davno je prestala biti otpad. On očekuje da će taj trend doći i u Hrvatsku.

Komentari (1)
Pogledajte sve

baš bi čudno bilo da se taj biznis razvije ovdje budući da austrija ima hiperprodukciju peleta izazvanu nebalansiranim državnim poticajima, i tamo je cijena faktički stalno na razini dampinga.

budući da se kod nas potiče samo kriminal, mogao bih se kladiti da je proizvodnja peleta nekonkurentna…

New Report

Close