PBZ, Erste, Hypo i OTP rade na plaćanju bez gotovine

Autor: Bernard Ivezić , 24. srpanj 2012. u 11:30

Bankari računaju da se naknade za obradu transakcija neće smanjiti, no HT ima drukčiji plan

Banke ne planiraju prepustiti POS poslovanje Hrvatskom telekomu ili bilo kojem drugom igraču bez utakmice. Dražen Dumančić, pomoćnik izvršnog direktora PBZ-a, kaže da su u travnju uveli Inspire Maestro debitnu karticu, prvu u Hrvatskoj koja omogućuje beskontaktno plaćanje. Riječ je o kartici koja se temelji na NFC tehnologiji, istoj onoj koju je krajem prošlog tjedna počeo testirati HT. Tehnički, razlika je u tome što je PBZ svoj NFC čip postavio na karticu, a HT ga je nalijepio na mobitel.“Ova usluga je novost na inozemnom tržištu, a u bliskoj budućnosti bit će spremna i u Hrvatskoj o čemu će PBZ pravovremeno obavijestiti klijente i javnost”, kaže Dumančić.

Banke zainteresirane
Nataša Vuletić iz Erste & Steiermarkische banke, koja preko tvrtke kćeri MBneta pruža vlastite i POS usluge za gotovo tridesetak malih banaka, pozdravlja konkurenciju i kaže da postoji mogućnost suradnje s telekomunikacijskim operaterima. “Oni mogu, iako ne moraju, biti jedan od naših potencijalnih partnera u tom pogledu, ali mi također u okviru platnog prometa i širih funkcionalnosti, unutar grupe Erste razvijamo primjenu beskontaktnih tehnologija”, pojašnjava Vuletić.U OTP banci kažu da zasad nisu u kontaktu s niti jednim operaterom po pitanju NFC-a. No, dodaju da ulazak telekomunikacijskih operatera na POS tržište vide kao prirodan globalni proces, jer su oni u platni promet već ušli s plaćanjem putem SMS-a i online servisima za obradu kartica. OTP banka planira nadogradnju svoje POS mreže na način da u skoroj budućnosti može prihvaćati Visa PayWave i Mastercard PayPass beskontaktne proizvode“, kažu u OTP-u.Jasna Dakić iz Hypo Alpe-Adria-Bank kaže da su trenutno u procesu analize primjene NFC-a i da su im sve opcije otvorene, od suradnje s mobilnim operaterima do nadogradnji vlastitih POS uređaja s tom tehnologijom. Dodaje da još o tome nisu razgovarali niti s jednim operaterom.”Ovaj način plaćanja nepobitno povlači sinergiju telekom operatera i financijske institucije, jer telekomi već sada imaju registracije za obavljanje financijskih transakcija tako da svoju infrastrukturu naslanjaju na već postojeće strukture plaćanja u bankama i to uz određenu proviziju”, pojašnjava Dakić.

Natjecanje naknadama
Silvija Bareša, voditeljica komunikacija SG Splitske banke, kaže da prate sve tehnološke inovacije pa i NFC. “Uvođenje novih tehnologija zahtjeva dodatna investiranja pa će stoga teško doći do smanjenje cijena pojedinih usluga”, kaže Bareša.Dodaje da je POS tržište visokokonkurentno i da stoga nije realno očekivati da će ulazak telekomunikacijskih operatera utjecati na naknade po transakciji. Slično misle u Erste, Hypo i OTP banci. U Zabi su samo komentirali da prate razvoj situacije. No, HT je najavio da će od početka iduće godine, kad uvrsti NFC u ponudu, na svojim specijaliziranim NFC POS uređajima naplaćivati niže naknade.

Konkurencija

Vipnet ušao u osiguranje, Tele2 taktizira
I konkurenti HT-a spremaju se za snažniji prodor na tržište platnog prometa. Vipnet je u suradnji s Kvarner Vienna Insurance osiguranjem predstavio uslugu mOsiguranja. Mario Cvitković, član Uprave Vipneta, kaže da ta usluga predstavlja novi korak u razvoju m-trgovine i mobilnih plaćanja koje će biti sve zastupljenije na hrvatskom tržištu. Valentina Junaci, voditeljica odnosa s javnošću Tele2 kaže da će iskazati svoj interes kad se na tržištu pojavi potreba za korištenjem m-plaćanja putem NFC-a.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Puno strke bey realnog temelja…u čemu je krajnja razlika za korisnika …provući karticu ili prisloniti mobitel
Dosta nam je rasprava o modelima plaćanja…preporučio bih i telekom operaterima i bankarima da se malo pokušaju
smisliti kako da klijenti što više zarade pa će u konačnici koristiti sve modele plaćanja…

New Report

Close