‘Panenić kaže da nema novca. A što je 26 mil. eura?’

Autor: Božica Babić , 05. listopad 2016. u 22:00
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Neutemeljeno je i zlonamjerno povlačenje paralele između njihove ponude i privatizacija iz 90-ih, poručuju iz Meteora.

Izjava ministra Tomislava Panenića, izrečena u ponedjeljak u Poslovnom dnevniku: "Otvoreno kažem da sam protiv ponuda u kojima nema novca i da je ovaj postupak u Badelu tipičan privatizacijski scenarij iz 90-ih", ponukala je vlasnike Meteor grupe na reagiranje. Netočna je tvrdnja da ponudu nije podnijela Meteor grupa već Meteor d.o.o.

Na naslovnoj stranici pisma namjere jasno stoji da je podnositelj ponude Meteor grupa, koju čine tvrtke Meteor, Labud i Badel Sisak, navode. Meteor grupa je, tvrde, nisko zadužena, profitabilna i brzorastuća grupacija sa značajnim investicijskim potencijalom koja će ove godine imati oko 230 milijuna kuna prihoda i oko 15 milijuna kuna dobiti, a vjerodostojnost poslovnih rezultata potvrđuje Deloitte, jedna od najuglednijih revizorskih kuća. Što se tiče tražbina koje kontroliraju, objašnjavaju kako su o njima transparentno izvijestili povjerenstvo kako bi potvrdili ozbiljnost i sposobnost realizacije ponude.

U izračunu udjela tražbina od 67,45%  koristili su službene podatke dobivene u postupku ograničenog due diligencea o procjeni ukupne mase tražbina, pa nema govora, ističu, o pokušaju bilo kakve manipulacije. Tražbine Badela 1862 nisu otkupljivali na slijepo već strogo ciljano i u skladu s pismom namjere. Otkupili su tražbine koje su osigurane založnim pravima nad ključnom operativnom imovinom društva: pogonom na Žitnjaku te vinogradima i vinarijama, što jamči zadržavanje proizvodnje na tim lokacijama i bio je jedan od glavnih kriterija u vrednovanju ponuda.  Partnerskim ugovorima i pismima namjere od ostalih vjerovnika ishodili su podršku koja je nužna za donošenje plana restrukturiranja jer se on i nakon odabira strateškog partnera može donijeti samo uz suglasnost najmanje dvije trećine vjerovnika.   Nije im jasna ni Panenićeva tvrdnja da u njihovoj ponudi "nema novca" s obzirom na ponuđenih 26 milijuna eura, što uključuje otkup tražbina te investicije u proizvodnju, prodaju i marketing.

 To su izrijekom naveli u ponudi za koju su, ističu, povjerenstvu pismeno potvrdili da je obvezujuća i za koju su ponudili jamčevinu, koju su ugledni neovisni konzultanti ocijenili najboljom prema kriterijima koje je definiralo povjerenstvo koje je formiralo upravo Ministarstvo gospodarstva. Uostalom, jasno je da tražbine koje su već otkupili nije bilo moguće kupiti bez novca. Meteor grupa je kroz njihov otkup već angažirala dio vlastitih sredstava predviđenih za ovu transakciju. Netočno je, ističu, da nisu dokazali raspolaganje novcem za realizaciju ponude u cijelosti. Uz vlastita sredstva tu su i bankarski krediti, za koje su predočili obvezujuće pismo namjere jedne od najvećih banaka u regiji.

Apsolutno je neutemeljeno i zlonamjerno povlačenje paralele između njihove ponude s privatizacijskim procesima iz 90-ih, navode. Ponuda Meteor grupe temelji se na namjeri razduživanja Badela 1862 i novih ulaganja u društvo, a financirat će se iz vlastitog kapitala i novog kreditnog zaduženja, za čiju će se otplatu koristiti sredstva isključivo Meteor grupe, ne Badela 1862. Financiranja transakcije kombinacijom vlastitih sredstava i kredita ne samo da je uobičajeno i svakodnevno korišteno u poslovnoj praksi već je pravilo. U interesu Badela 1862 odluka o odabiru strateškog partnera treba biti donesena isključivo temeljem evaluacije ponuda u postojećem procesu, nema valjanih razloga za njegovo poništenje, kažu u Meteor grupi.

Komentari (4)
Pogledajte sve


Ajme, jel ovo imamo novog bota na poslovnom? Zm1, majketi idi prodaji te gluposti na jutarnji.hr ili dnevnik.hr
.

E baš ne ću .

U tom tekstu s usporedbom privatizacije iz 90-ih pise da je, po izvjestaju Fine znaci sluzbeno, neka specijalizirana Norveska financijska kuca otkupila 10 mil eura potrazivanja valjda za njih. A gdje je to jos od 26 milijuna koliko treba!? Znaci svog novca O kn!?

Ajme, jel ovo imamo novog bota na poslovnom? Zm1, majketi idi prodaji te gluposti na jutarnji.hr ili dnevnik.hr

Naručeni članak za ” moćnu” Meteor grupu, u svrhu daljnjeg obmanjivanja javnosti !

New Report

Close