Palmina potraživanja od 19 milijuna kuna nitko od vjerovnika nije osporio

Autor: Suzana Varošanec , 07. ožujak 2017. u 08:03
Palma godišnje proizvede 50.000 ljesova/FOTOLIA

Direktor Ivan Knežević očekuje da će ročište biti ubrzo i nada se da će vjerovnici izglasati plan kojem su dali načelnu suglasnost.

Usvajanjem žalbe predstečajnog dužnika proizvodne tvrtke Palma iz Jastrebarskog na Visokom trgovačkom sudu, spriječen je stečaj najvećeg proizvođača ljesova, a otklonjena je i izravna prijetnja gašenja godišnje proizvodnje 50 tisuća ljesova u Jastrebarskom gdje radi 88 radnika (60 radnika napustilo je tvrtku) i 130 u Vladislavcima.  

Stoga je nedavno nastavljen Palmin predstečaj, koji je otvoren 31. kolovoza na Trgovačkom sudu u Zagrebu, što znači da ovaj dužnik ima još malo vremena na raspolaganju. U tijeku je završni mjesec Palmina predstečaja, a pritom je specifičnost da je pola vremena potrošeno za potrebe žalbenog postupka.  Pored toga i tvrtki se žuri kako bi uz suglasnost vjerovnika na plan restrukturiranja ipak nastavila poslovati u manje stresnim uvjetima, a uz plan širenja, što nam je potvrdio direktor Palme Ivan Knežević. "Izgubili smo tri mjeseca zbog Županijskog državnog odvjetništva koje je tražilo da nas se baci u stečaj. Krećemo iz početka, i nadam se da će se brzo zakazati ročište te da će vjerovnici izglasati naš plan", kazao je Knežević.

 

Knežević

Planom se predviđa otplata tražbina državi u 4 godine, sa 4,5% kamata, uz godinu počeka.

Po njemu, razlog za žurbu ne leži isključivo u zakonom ograničenome trajanju postupka, nego je to i lišavanje teškog utega u poslovanju kao što su avansna plaćanja. Tvrdi da je jako teško poslovati tako da se sve plaća unaprijed, a tvrtka uredno podmiruje sve svoje obveze. Kako se doznaje nema zapreke da ovaj predstečaj ne bude gotov u roku. Naime, jučer je održano ročište na kojem su ispitane tražbine, i što je važno, pokazalo se da u ovom konkretnom slučaju prijavljene tražbine dužnikovih vjerovnika nije osporavao niti povjerenik Martin Lukin, a niti drugi vjerovnici međusobno.

S druge strane, dužnik je osporio potraživanja u ukupnom iznosu od 1,46 mil. kuna, od čega se mali dio odnosi na Hrvatske šume, dok 1,35 milijuna kuna na tvrtku Drvotrade (za neisporučeno). Utvrđene su tražbine u iznosu od 19,2 milijuna kuna te da je Palma od otvaranja predstečaja namirila 1,3 milijuna kuna tražbina. Prema riječima Kneževića, banke ne sudjeluju u predstečajnoj nagodbi, a država i ostali vjerovnici dali su svoju načelnu suglasnost, odnosno na prvom ročištu trebat će se izjasniti u pogledu prihvaćanja ili neprihvaćanja plana.

"Naš plan je sačinjen na osnovu prijedloga koji smo dobili od Hrvatskih šuma. Po njemu bi se sve obveze prema državi otplatile u roku od 4 godine sa 4,5 posto kamata, uz jednu godinu grace perioda. Predviđa se otpis 30% tražbina ostalih vjerovnika, te otplata u tri godine, sa 6 mjeseci počeka. Posmrtna pripomoć koja je suvlasnik, ujedno i vjerovnik, sa svojom bi tražbinom od 4, 1 milijun kuna ušla u temeljni kapital", kaže Knežević. To znači da bi se udjel ovog manjinskog vlasnika s 23% popeo oko 29%. S druge strane, ako bi Palma otišla u stečaj, budući da je sve pod hipotekom prvoupisane Karlovačke banke, jedino bi se ona namirila, i to kako se procjenjuje manje od 50%. 

Komentirajte prvi

New Report

Close