Pad prihoda i dobiti Vipneta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. kolovoz 2014. u 10:46
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Polugodišnji poslovni rezultati Vipneta objavljeni su danas u Beču u sklopu konsolidiranih financijskih rezultata matične Telekom Austria Grupe.

Promjenom regulatornog okvira zbog ulaska Hrvatske u EU, Vipnet je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario 7,6 posto manje ukupne prihode nego lani, koji su iznosili 175,8 milijuna eura, te 26,2 posto manju dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) od 44,9 milijuna eura, izvijestili su iz te telekomunikacijske tvrtke.

Polugodišnji poslovni rezultati Vipneta objavljeni su danas u Beču u sklopu konsolidiranih financijskih rezultata matične Telekom Austria Grupe.

Ukupan broj korisnika u mobilnoj mreži Vipneta u prvih šest mjeseci ove godine smanjen je za 3,8 posto, na njih 1,83 milijuna, što iz te tvrtke tumače prvenstveno smanjenjem broja prepaid ('bon') korisnika.

Istodobno je smanjen i prosječni mjesečni prihod po korisniku (ARPU) za 7,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje lani ili na 10,8 eura, za što kažu da je posljedica nižih cijena, roaminga i regulatornog smanjenja cijene terminacije poziva.

S druge strane, broja kućanstava koja koriste Vipnetove fiksne komunikacijske i televizijske usluge porastao je 16 posto, na 208 tisuća.

Za 22,2 posto porastao je i broj fiksnih broadband linija u odnosu na prvo polugodište prošle godine, dok je broj fiksnih glasovnih usluga uvećan za 20,1 posto, a broj usluga kabelske, IPTV i satelitske televizije za 8,8 posto. Slijedom toga u prvih šest mjeseci u Vipnetu su zabilježili porast prihoda od fiksnih usluga za 9,8 posto.

Komentirajući da je na takve poslovne rezultate Vipneta u prvoj polovini ove godine utjecala kombinacija regulatornih opterećenja i loše gospodarske situacije, predsjednik Uprave Vipneta Jiri Dvorjančansky ističe i da su unatoč tome proveli unaprijed planirane investicije od 31 milijun eura ili 6,7 posto više nego lani, prvenstveno u mobilni i fiksni broadband.

Zadovoljni su i s gotovo 20-postotnim porastom broja korisnika u fiksnom segmentu, što im dokazuje da transformacija Vipneta u konvergentnog operatora donosi dobre perspektive za budućnost, a to smatraju i važnijim s obzirom da je vrijednost mobilnog tržišta u 'dramatičnom' padu.

Komentirajte prvi

New Report

Close