Ova županija bi mogla postati lider u proizvodnji solarne energije

Autor: Poslovni.hr , 07. prosinac 2012. u 14:05
Ivan Lovric iz Sikirevaca pokraj Slavonskog Broda prosle je godine pustio u pogon svoju solarnu elektranu snage 10 kilovata (Photo: Ivica Galovic/PIXSELL)

Trenutačno imamo u pogonu ukupno 3,064 megavata postrojenja za dobivanje električne energije iz obnovljivih izvora, a u pripremi je ukupno 194,83 megavata, kaže Ivan Bosančić, direktor Eko sustava.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi se program korištenja obnovljivih izvora energije sufinanciranjem ugradnje solarnih kolektorskih sustava kojima se proizvodi struja ili zagrijava sanitarna voda za grijanje stambenih objekata. U projekt je do sada uključeno oko 130 domaćinstava. Nositelj projekta je tvrtka Eko sustav d.o.o. koja se uime Vukovarsko-srijemske županije brine o implementaciji projekata Županijskog centra za gospodarenje otpadom i korištenje obnovljivih izvora energije.

– U našoj županiji imamo pozitivne primjere proizvodnje iz obnovljivih izvora energije poput proizvodnje biodizela u Vukovaru, u Ivankovu je farma "Osatina" koja proizvodi toplinsku i električnu energiju iz bioplinskog postrojenja snage 2 puta po megavat, u Tordincima je slično postrojenje koje proizvodi megavat struje, nekoliko vinkovačkih tvrtki na krovove svojih pogona postavilo je sunčane kolektore i proizvode struju koju po povlaštenoj cijeni prodaju HEP-u i tako smanjuju troškove proizvodnje. Trenutačno imamo u pogonu ukupno 3,064 megavata postrojenja za dobivanje električne energije iz obnovljivih izvora, a u pripremi je ukupno 194,83 megavata. Planiramo na sve školske zgrade instalirati fotonaponske elektrane – kaže Ivan Bosančić, direktor Eko sustava, dodajući kako bi najistočnija županija mogla postati lider u proizvodnji solarne energije u Hrvatskoj.

Petar Šimić, vlasnik vinkovačke tvrtke Grad export, postavio je dvije solarne elektrane od po 30 kilovata, a planira i treću. Cijeli je projekt vrijedan 200.000 eura.

– Planiramo sagraditi ukupno devet ovakvih elektrana čija bi vrijednost bila pola milijuna eura . Sadašnje dvije postavljene na krov našeg pogona proizvodit će godišnje oko 80.000 kilovatsati struje koju ćemo plasirati u HEP-ov sustav, a koju ćemo vratiti kroz svoju proizvodnju – kaže Petar Šimić.

Komentirajte prvi

New Report

Close