Ova zaprešićka tvrtka uspješna je unatoč stagnaciji petrokemijske industrije

Autor: Darko Bičak , 22. travanj 2014. u 22:00
Anđelko Vugrin, direktor Zelita/Slavko Midžor/PIXSELL

Zelit je tvrtka specijalizirana za izradu i servisiranje opreme, dijelova i instalacija visoke kemijske zahtjevnosti.

Unatoč stagnaciji petrokemijske industrije u Hrvatskoj, zaprešička tvrtka Zelit, koja se bavi izradom i servisiranjem opreme za industriju, ponajprije rafinerija, uspjela je disperzirati svoje poslovanje i zadržati  profitabilnost.

"Pad petrokemije nije jedini element u smanjenju obujma poslovanja – tu je i općenito smanjenje opsega ulaganja u Hrvatskoj, kao i trend pojave nerealno niskih cijena rada na domaćem tržištu, uz istovremeni stalni rast cijena materijala", pojašnjva Anđelko Vugrin, direktor Zelita. No, dodaje kako zahvaljujući različitosti i specijaliziranosti usluga, prilagodbi tržišnim zahtjevima, educiranim zaposlenicima te kvalitetnom odnosu sa stalnim dobavljačima osnovnih materijala potrebnih za izvođenje radova i dalje uspješno drže stabilnu poziciju na tržištu. U daljnjem rastu poslovanja vjeruju da će veliku ulogu imati ulaganje u novu opremu te unapređenje kvalitete poslovanja i zaštite okoliša kroz ISO certifikaciju.Zelit je tvrtka specijalizirana za izradu i servisiranje opreme, dijelova i instalacija visoke kemijsko-ekološke zahtjevnosti za industrijska postrojenja i građevinske objekte.

"Svojim klijentima nudimo širok spektar specijaliziranih usluga i proizvoda u kemijskoj, farmaceutskoj, naftnoj, prerađivačkoj i prehrambenoj industriji te brodogradnji i graditeljstvu. Naša se djelatnost profilirala kroz tri glavna segmenta. Tako izvodimo zaštitu i sanaciju čeličnih i betonskih površina primjenjujući razne sustave zaštita kao što su hidroizolacije ili plastifikacije. Drugi važni segment je montaža  i održavanje instalacija vodovoda i odvodnje, procesne i ventilacijske opreme i termotehničkih izolacija. Naposljetku, specijalizirani smo i za izradu, montažu i servis polimerne opreme u industriji i graditeljstvu te za posebne radove namjene u kemijski agresivnim sredinama i eksplozijski ugroženim prostorima", kaže Vugrin.

Odnos s klijentima
Dodaje da je tako širok spektar ponude jedan od razloga njihovog uspješnog poslovanja na tržištu u proteklih dvadeset godina. Poseban značaj u Zelitu posvjećuju odnosu s klijentima, odnosno edukaciji i informiranju o važnosti prevencije. "Želim naglasiti značaj preventivnog djelovanja ispred, u ovo krizno vrijeme, danas uobičajenog krajnje interventnog. Samo preventivnim održavanjem smanjujemo klijentima troškove, minimiziramo poslovne rizike i povećavamo njihovu učinkovitost. Upravo je to jedan od čimbenika kojemu težimo – da sa svojim dugogodišnjim partnerima, uspješnim i prepoznatljivim tvrtkama na hrvatskom i stranim tržištima, razvijamo i njegujemo partnersku suradnju koja se temelji na pouzdano visokoj kvaliteti i međusobnom poštovanju", naglašava Anđelko Vugrin.

Iako je tvrtka bazirana prvenstveno na hrvatskom tržištu, ima aktivnosti i u regiji. Vugrin tako navodi da su već prisutni, uglavnom kao podizvođači, na izvođenju radova na različitim postrojenjima, poput Rafinerije nafte Brod u Bosni i Hercegovini, a u planu je i daljnje širenje na tržištima bivše Jugoslavije te na austrijsko tržište. "Kroz dvadeset godina poslovanja uspostavili smo dugogodišnju suradnju s velikim hrvatskim tvrtkama u kemijskoj, farmaceutskoj, naftnoj, prerađivačkoj i prehrambenoj industriji te brodogradnji i graditeljstvu, kao što su Pliva, Ina, Ina Rafinerija nafte, Cedevita, PIK Vinkovci, DINA Petrokemija i druge, a takve kvalitetne suradnje željeli bismo ostvariti i na inozemnim tržištima", kaže Vugrin.  

Sredstva iz EU
Prošle su godine Zelitu dodijeljena bespovratna sredstva za sufinanciranje EU projekta iz Europskog fonda za regionalni razvoj, što im je omogućilo ulaganja u novu opremu, poboljšanje kvalitete poslovanja te nova zapošljavanja. "Dodijeljena sredstva su nam dragocjenu priliku za ulaganje u novu opremu i podizanje standarda kvalitete poslovanja, proizvodnje i zaštite okoliša. Projektne aktivnosti obuhvaćaju nekoliko segmenata. Na prvom je mjestu nabava nove opreme i strojeva kojom ćemo proširiti ponudu proizvoda i usluga. Uz to, uvodimo sustav upravljanja kvalitetom EN ISO 9001:2008, a proaktivnu brigu o okolišu iskazujemo i  uvođenjem sustava EN ISO 14001:2004. Naposljetku, ulaganje u promocijske aktivnosti, poput izrade opsežne komunikacijske strategije u čemu nam pomažu relevantni stručnjaci, pomoći će nam u snažnijem komuniciranju prema svim našim ciljnim skupinama", pojašnjava Vugrin.   

Obiteljski obrt

Rad s velikim tvrtkama

Zelit je se temelji na višedesetljetnom obiteljskom obrtu, a osnovan je 1992. godine u Zaprešiću. U svoje referentne projekte svakako ubraja dvadesetogodišnje plastificiranje  spremnika za benzinske postaje Ine, radove na pogonu Azitromicin tvrtke Pliva u Savskom Marofu te Istraživačkom institutu u Zagrebu, cjelokupan remont polimerne opreme tvrtke Dina Petrokemija te brojni drugi.

Komentirajte prvi

New Report

Close