Otvoren međunarodni drvni sajam Holzmesse u Klagenfurtu

Autor: Biserka Ranogajec , 29. kolovoz 2008. u 06:30

Ove su se godine na 50. sajmu u glavnom gradu Koruške prvi put predstavile tri hrvatske tvrtke ? Spačva, Brestovac i Viševica-Komp

Predsjednik pokrajine Koruške Jörg Haider otvorio je u četvrtak u Klagenfurtu 50. međunarodni drvni sajam Holzmesse koji će biti otvoren do 31. kolovoza. Prvi put na sajmu nastupaju i tri drvne industrije iz Hrvatske, proizvođači peleta i briketa, Spačva, Brestovac i Viševica-Komp, na zajedničkom izložbenom prostoru u organizaciji HGK i MRRSVG.

U petak će dvadesetak hrvatskih predstavnika drvne industrije imati zajednički forum s austrijskim proizvođačima strojeva za proizvodnju bioenergije o potencijalnoj gospodarskoj suradnji. Prema informacijama iz HGK, Austrijanci su zainteresirani za drvni otpad koji se u Hrvatskoj ne može prerađivati zbog nedostatnih kapaciteta, dok hrvatske proizvođače zanima oprema i tehnologija, ponajprije kotlovi na biomasu. Holzmesse se održava svake druge godine, a ove je okupio više od 400 izlagača iz 18 država. Oni nastupaju na površini od 46.000 četvornih metara čime su zauzeti svi prostorni kapaciteti sajma. Točnije, za ovogodišnji drvni sajam bilo je potrebno proširiti površine za dodatnih 6000 četvornih metara prostora. Holzmesse je jedan od najznačajnijih međunarodnih sajmova u Europi koji okuplja stručnjake za šumarstvo, pilarstvo, drvne konstrukcije, transport i biogoriva. Na Holzmesse ima najviše izlagača iz Austrije, Njemačke i Italije, a prvi put nastupaju izlagači iz Belgije, Rumunjske, Rusije i Hrvatske. Iz Slovenije samostalno izlaže šest proizvođača koji su također do prije nekoliko godina nastupali kolektivno u okviru Slovenske gospodarske zbornice. Inače, od osam zemalja regije po pokrivenosti šumama Hrvatska je na četvrtom mjestu sa 2,5 milijuna hektara površina. Najviše površina pod šumama ima Bugarska (4,1 milijun hektara), zatim Austrija sa 3,2 milijuna, i BiH sa 2,7 milijuna. Iza Hrvatske po veličini šumskih površina su Srbija (2,3 milijuna hektara), zatim Slovenija (1,1) te Makedonija i Crna Gora koje imaju manje od milijun hektara. Posljednjih godina vlada potražnja za trupcima pa donedavni veliki izvoznici kao što su bili Bugarska, BiH i Slovačka postaju uvoznici. Sve veći izvoznik trupaca je i Slovenija koja je, primjerice, 2003. izvezla oko 280.000 kubika trupaca, a u 2007. to je bilo već 721.000 kubika od čega je najveći dio izvezen upravo u Austriju. Slovenski drvoprerađivači nisu zadovoljni s tim trendovima, jer kažu da se od tone trupaca u izvozu zaradi 80 eura, a od iste količine namještaja 4600 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close