Osnovana odlukom bana Jelačića

Autor: Božica Babić , 27. siječanj 2011. u 22:00

Prvi državni poštanski ured od 1831. bio je u samostanu Klarisa u Zagrebu, a 1901. izgrađena je prva državna zgrada uz zagrebački Glavni kolodvor

Odlukom bana Jelačića i Banskog vijeća 11. kolovoza 1848. osnovana je prva nacionalna poštanska uprava u Hrvatskoj sa sjedištem u Zagrebu pod nazivom Vrhovno hrvatsko-slavonsko upraviteljstvo pošta. Prvi državni poštanski ured od 1831. bio je u samostanu Klarisa u Opatičkoj ulici u Zagrebu (danas Muzej grada Zagreba), a 1901. izgrađena je prva državna zgrada uz zagrebački Glavni kolodvor.

Strategija razvoja
Izgradnja poštanske palače u Jurišićevoj 13 počinje 1902. godine. Povijesne promjene utjecale su i na razvoj i na ustroj pošte. Nakon Drugoga svjetskog rata posluje u okviru Zajednice jugoslavenskog PTT-a, od 1990. kao PTT RH, a 1999. razdvaja se na Hrvatsku poštu i Hrvatske telekomunikacije. U protekle dvije godine Pošta je učinila brojne promjene kako bi povećala profitabilnost i troškovnu efikasnost. Usvojena je Strategija razvoja u okviru koje je ukinuto 20 županijskih ureda i uvedene divizije, a broj zaposlenih smanjen je za 1600, dok je 2000 administrativnih djelatnika prebačeno na operativne poslove. S tim mjerama, ističu u Pošti, uspješno se pripremaju za potpunu liberalizaciju tržišta 2013. Njihova je vizija održati se kao lider na tržištu pismovnih pošiljaka te ostati najveća i najdostupnija nacionalna mreža pružatelja osnovnih financijskih usluga na tržištu za građanstvo, malo i srednje poduzetništvo. HP raspolaže s više od 1100 poštanskih ureda i 2800 šaltera i po tome je najveća poslovna mreža u zemlji. U 2011. očekuju daljnji rast internetske trgovine koja je usko povezana s poštanskim uslugama. Od klasičnih usluga spominju da unatoč razvoju komunikacijskih tehnologija broj čestitki drži konstantu. Restrukturiranje se nastavlja i u 2011. Nakon prvoga koraka optimizacije broja djelatnika te uređenja poslovanja HP kreće u drugu fazu koju obilježavaju tehnološka ulaganja vezana uz proizvodne procese i modernizaciju poslovanja.

Logistički centar
Starta i projekt središnjega logističkog centra kojim će dodatno optimizirati svoje usluge, povećati kvalitetu i biti pripravi za pokretanje brojnih novih usluga i proizvoda. Kako bi to obavili što bolje, krajem 2010. HP i Izraelske pošte potpisali su sporazum o tehničkoj suradnji.

Komentirajte prvi

New Report

Close