Orljava izlazi iz Kaznionice kako bi je lakše prodali

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 14. studeni 2016. u 22:01
Prodavaonica Orljave u Požegi

Zbog problema s likvidnošću požeškim je tekstilcima novi vlasnik neophodan.

Za tekstilnu tvrtku Orljava država je našla novu lokaciju, na koju bi se trebao preseliti pogon toga najvećeg domaćeg proizvođača muških košulja, kako bi se tvrtka mogla lakše prodati.

Naime, potencijalnim ulagačima velik je teret predstavljala činjenica da, prije nego što uđu u tvornicu, moraju proći kroz Kaznionicu u Požegi. Država, koja je u potpunosti vlasnik Orljave, postigla je dogovor s jednim domaćim koncernom u čije će se prostore u Požegi useliti oko 350 radnika Orljave, a taj će koncern dobiti olakšicu pri najmu državnog prostora na drugoj lokaciji u zemlji. Orljava je prije tri godine završila predstečajnu nagodbu, potraga za ulagačem traje već dulje vrijeme, a očekuje se da će se s novom lokacijom taj proces brže privesti kraju. Zbog problema s likvidnošću Orljavi je novi vlasnik neophodan.

– Plasman na domaće tržište pao je zajedno s krizom pa, dok smo nekad prodavali 200.000 košulja godišnje, sada ih u Hrvatskoj plasiramo svega 50.000. Preseljenjem u nove pogone planiramo proizvodnju proširiti i na nove segmente jer tekstilna industrija u zemlji sve teže preživljava. Još smo prije nekoliko godina zato pokrenuli i usluge tapeciranja namještaja. Sada se gotovo 80 posto naše proizvodnje odnosi na izvoz, a najviše za našeg višegodišnjeg kupca, njemačku tvrtku Olymp. Godišnje proizvedemo oko 400.000 košulja – kaže predsjednik uprave Orljave Luka Balenović.

Komentirajte prvi

New Report

Close