Orahovica 1 počinje s radom, slijedi pogon kod Knina

Autor: Josipa Ban,VLM , 17. rujan 2012. u 22:00

Prva sunčana elektrana podignuta na zemlji, snage 500 kilovat-pika (kWp) bit će puštena u rad ove srijede u Orahovici. Završetkom trećeg postojenja Orahovica 3, bit će to najveća fotonaponska solarna elektrana, snage 2,5 MW, ukupne vrijednosti 70 milijuna kuna.

Orahovica 1 zajednički je projekt grada Orahovice i španjolske korporacije SunStroom Energy grupe. Ugovor o gradnji fotonaponske solarne elektrane, vrijedan 11 milijuna kuna, potpisan je krajem prošle godine. Kupac i konačni vlasnik ove elektrane bit će tvrtka Migrit Energija iz Zagreba. Pripreme za dobivanje dozvola za gradnju tri postrojenja obnovljivih izvora energije započele su prije tri godine. Za prvo postrojenje, Orahovicu 1, prikupljene su sve dozvole koje je onda za 1,23 milijuna kuna otkupila tvrtka SunStroom Hrvatska. Nakon Orahovice 1, SunStroom Hrvatska sudjelovat će u investiranju i gradnji daljnjih projekata – elektrane na biomasu Orahovice 2, a zatim i Orahovice 3, također solarne elektrane, ukupne snage 2,5 MW. Riječ je o projektu teškom 70 milijuna kuna koji će se realizirati u idućih nekoliko godina. SunStroom će u Orahovici plaćati 100.000 kuna za godišnji najam zemljišta, a struju će prodavati HEP-u, pri čemu računa na godišnje prihode od 1,6 milijuna kuna. Povrat ulaganja očekuje se kroz osam godina. Veliki napor u ishođenju potrebnih dozvola te u stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije uložili su grad Orahovica i Alan Grgić, predsjednik gradskog Odbora za obnovljive izvore energije. “Ulaganje u Orahovicu potaknuto je odličnim gospodarenjem grada u sektoru obnovljivih izvora energije”, istaknuo je Aljoša Pleić, predsjednik Uprave SunStrooma za Hrvatsku. Nada se da će tvrtka u suradnji s lokalnim zajednicama pridonijeti gospodarskom napretku Hrvatske i otvaranju radnih mjesta. Pleić smatra da Hrvatska ima ogromne potencijale za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Razloge slabog zanimanja investitora za ulaganje Pleić vidi u nizu propusta ? neriješenim imovinsko-pravnim odnosima, neprilagođenim urbanističkim planovima, poteškoćama pri spajanju sustava na elektroenergetsku mrežu te nedostatku volje da se problemi riješe. Predstavnik SunStrooma najavio je daljnja, 74,3 milijuna funti vrijedna ulaganja u Hrvatsku, a trenutačno pregovorima s gradom Kninom za ulaganje i gradnju solarne elektrane pored tog grada.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovim elektroenergetskim pogonom upravljat će Migrit Energija, tvrtka ruskih vlasnika, koja već desetak godina djeluje na hrvatskom tržištu u sektoru nekretnina, a ovo im je prvi energetski projekt.

New Report

Close