Opremili smo pogone Coca-Cole, Podravke, Agrokora i Kraša

Autor: Darko Bičak , 31. kolovoz 2010. u 22:00

Sinitech, mlada zagrabačka tehnološka tvrtka, 65 posto prihoda ostvaruje u inozemstvu

Iako je kriza pogodila gotovo 90 posto hrvatskih tvrtki iz sektora proizvodnje procesnih tehnologija, ima i svijetlih primjera poput zagrebačke tvrtke Sinitech. Kao i mnoge tvrtke iz sektora, Sinitech je nastao na zasadama nekadašnjeg industrijskog i tehnološkog diva zagrebačkog Jedinstva od kojeg baštini mnogobrojne stručnjake, a i tržišta – prvenstveno istok Europe i sjever Afrike. Ta mlada tvrtka, koja je osnovana prošle godine, bavi se proizvodnjom opreme za prehrambenu i farmaceutsku industriju. Točnije, riječ je o procesnim rješenjima i opremi za različite termodinamičke, kemijske, biokemijske i mehaničke procese u tim industrijama.

Ništa bez izvoza
Tvrtka zapošljava 70 radnika, a u prvih šest ovogodišnjih mjeseci ostvarila je nešto više od 10 milijuna kuna prihoda, te oko milijun kuna dobiti. U Hrvatskoj Sinitech surađuje s najvećim tvrtkama u industriji hrane i pića poput Coca-Cole, Podravke, Agrokora, Francka, Kraša, Vindije i Koestlina. Sinitach je tako u potpunosti opremio pogon zagrebačke Coca-Cole, a u najpoznatijoj svjetskoj kompaniji za proizvodnju bezalkoholnih napitaka su toliko bili zadovoljni Sinitechom da su ga koristili i za opremanje svojih tvornica u inozemstvu. Tvrtka je angažirana u sustavu Coca-Cole diljem Europe, u Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj, a velik interes za njezinim proizvodima i uslugama stiže i iz zemalja bivšeg SSSR-a poput Moldavije, Litve i Ukrajine, zatim Bliskog istoka poput Sirije i Jordana, te s afričkoga kontinenta gdje je posebno prisutna u Egiptu i Libiji. “Ponosni smo što 65 posto prihoda ostvarujemo u poslovanju na inozemnom tržištu, koje detektira i vrednuje isključivo kvalitetu proizvoda i usluga. Aktualno vrijeme recesije, vrijeme je restrukturiranja kompanija. S obzirom na opći pad investicija, i mi smo se suočili s nižom razinom ulaganja u proizvodne pogone. Ipak, na europskom tržištu kriza nije toliko osjetna kao u Hrvatskoj i bliskoj regiji, pa smo se okrenuli kvalitetnijem tržišnom nastupu izvan Hrvatske. Za ovu godinu planirali smo prihod od 25 milijuna kuna, i vjerujemo da će se on ostvariti”, kaže Slaven Vujić, direktor Sinitecha. Izvoz usluga, u spomenutoj tvrtki vide kao svoju šansu za nastavak uspješnog poslovanja. Kako Vujić pojašnjava, u Hrvatskoj se manje proizvodne tvrtke nalaze u vrlo nezavidnom položaju.“Puno se govori o važnosti proizvodnje, no konkretnih koraka za razvoj proizvodnih potencijala jako je malo. Nedostaje kvalitetna dugoročna strategija razvoja iza koje će stajati kompetentni stručnjaci, a vladajuće strukture trebaju shvatiti da jedino potpore i investicije u razvoj domaćih potencijala donose rezultate za godine koje slijede. Smatram da strateško ulaganje u visoke tehnologije nije nešto na čemu treba štedjeti, posebno u zemlji koja tvrdi da bi htjela ojačati svoj izvoz.

Hrvatska raspolaže snažnim potencijalom za razvoj visokotehnološkog sektora kojeg u inozemstvu objeručke pozdravljaju”, navodi direktor Sinitecha. Novi poslovni izazov tvrtke Sinitech svakako je posljednje potpisani ugovor s tvrtkom Ingra o daljnjem prodoru na arapsko tržište. Izazov je i konferencija o procesnoj tehnici Processteq2010 koju tvrtka priprema za jesen. U listopadu, u Zagrebu, na jednom će mjestu okupiti stručnjake s polja inženjeringa, proizvodnje i kupovine svih vrsta procesnih tehnologija i oprema iz 50-ak tvrtki. Taj poslovni događaj ponudit će platformu za strateške poslovne “Business to Business” interakcije s profesionalcima u regiji. U sklopu dvodnevne konferencije, jedine takve u Hrvatskoj i regiji, bit će održano 10 tematskih radionica, dva okrugla stola te međunarodni EXPO dio posvećen rješenjima u procesnoj industriji i njoj povezanim industrijama. O perspektivi Sinitecha na sve turbulentnijem tržištu, Vujić kaže da su vrlo mlada tvrtka, osnovana 2009. godine, no da okupljaju iskusan tim strojarskih inženjera i tehnologa što im jamči opstanak i razvoj. “Sintech je svoj razvoj od prvog dana temeljio na izvoznoj strategiji, stavljajući bogato znanje i kvalitetu u službu naprednijih proizvodnih rezultata europskih tvrtki u industriji hrane i pića”, navodi Slaven Vujić.

Osigurana perspektiva
U Sinitechu pojašnjavaju da i njihovo tržište u uvjetima opće gospodarske klime bilježi pad, no da su istodobno ulaganja u procesnu opremu apsolutna nužnost u postizanju konkurentske prednosti.“U Hrvatskoj ne postoji značajna konkurencija u ponudi procesnih rješenja, s obzirom da je niz tvrtki kapitulirao uslijed gubitka tržišta, te izostanka pravovremenog i stručnog restruktuiranja poslovanja. Snažni europski sustavi ostvaruju i preko četiri milijarde eura godišnjih prihoda od prodaje procesnih rješenja, no na regionalnom tržištu uspijevamo im biti konkurentni i cijenom i kvalitetom. Perspektiva tvrtke je u bogatom znanju naših inženjera i stručnih djelatnika u proizvodnji, čija kvaliteta je prepoznata na svjetskim tržištima”, govori Vujić.

Libija

Odskočna daska za Afriku
Libijska tvrtka Al-Mutallatat prvi je partner Sinitecha u Africi. Na projektu punionice sokova Sinitech je angažiran u nekoliko segmenata tehničkog konzaltinga. Puštanje u pogon je predviđeno za listopad. Sa istim partnerom Sinitech je ugovorio i demontažu i montažu PET-Krones linije na Malti.

Strana tržišta

Suradnja s Ingrom
Sinitech često nastupa na inozemnim tržištima u kooperaciji s većim, uglavnom građevinskim, tvrtkama. Kako pojašnjava Slaven Vujić, direktor Sinitecha, dosad je najbolja suradnja ostvarena s Ingrom. U kooperaciji se ide uglavnom na zapadna tržišta, dok na tržištima u razvoju Sinitech najčešće nastupa samostalno.




Komentari (2)
Pogledajte sve

Svaka čast, i meni je ta firma pecon ostala dužna i nikad ništa ali sramota je to što u ovoj lopovskoj državi poslodavac ako ne upati davanja državi radnik nema prava ostvariti povrat poreza tako je i u HERBOSU u Sisku isto , ne upačuju doprinose i nikome ništa a ljudi onda ne mogu ostvariti povrat poreza , isto kao što ja neću moći se naplatiti od najmanje 20 takvih "pecona" jer živimo u državi koja štiti lopove i neradnike a poštene ljude tjera u oćaj ne dopuštajući da pošteno zarađuju i plaćaju radnike koji su isto na rubu egzistencije, već štite te sve dužnike koji samo otvore novu firmu i nikome ništa, dug zaboravite tko Vas j…

Vrlo pohvalno poslovanje u ovim teškim gospodarskim trenucima, no ima i druga strana ove priče, koju zna sam oko 150 otpuštenih ljudi.

Naime tvrtka SINITECH je nastala i proizašla iz nekad vrlo uspješne firme “pecon” koja se je mogla zaista podičiti sa svime gore spomenutim od inženjeringa do stranih partnera itd. No sa smrću glavnog mozga firme g. Zlatka Price poćinje i tiha smrt “pecon-a”. Firma je padala prema dnu slobodnim padom, te je u roku godine dana otpušteno cca 150 ljudi, rasprodan vozni park od 50-ak vozila, strojni park je također svakim danom sve siromašniji, bivši zaposlenicima nisu uplačena davanja državi te stoga ne mogu ostvariti ni povrat poreza. Neki od poslovnih partnera spomenutih u naslovu ovog članka, također nisu previše oduševljeni sa ovom firmom, no to je HR realnost.
To je stvarnost ove firme, uništena jedna firma, drugi dan otvorena druga koja se pokušava prikazati u punom sjaju i blještavilu, a kad tamo, ružno pače.
Stoga budimo svi fair-play igrači i pokrijmo se po ušima ako nemamo čistu povijest.

Sa štovanjem

New Report

Close