Online sustavom 120 hotela traži strane turiste

Autor: Eleonora Dukovac , 30. rujan 2008. u 06:30

Hrvatskoj u idućih deset godina treba 1500 malih hotela sa 60.000 kreveta, smatra Šime Klarić, predsjednik Udruge OMH

Obiteljski i mali hoteli žele bolju profitabilnost, “udarnu” sezonu od šest do osam mjeseci u godini i veću potrošnju po gostu pa su u punom startu za ozbiljniji iskorak na globalnom tržištu. Riječ je o 120 hotela i 50 pansiona visoke kategorije okupljenih u Udruzi obiteljskih i malih hotela koji putem novog web portala na osam jezičnih varijanti i uskoro on-line rezervacijskim sustavom žele izaći na globalne internetske distribucijske sustave i ponuditi usluge individualnim gostima diljem svijeta. Grupirali su se tako po proizvodima, odnosno dominantnom obilježju hotela: wellness, eno-gastro, za aktivan odmor, za obitelji s djecom, poslovne susrete, “baštinski”, ali i prema kategoriji i destinaciji.

Tržišni iskorak
Dio je to operativnog marketinškog plana do 2011. godine kojeg je Institut za turizam iz Zagreba napravio Udruzi, a temelji se upravo na komunikaciji s tržištem, proizvodnom grupiranju, interaktivnom web portalu, ali i klubu gostiju OMH. “Ova je godina prijelomna za novi tržišni iskorak, jer s proizvodom smo se konsolidirali na domaćem tržištu. U inozemstvu želimo stvoriti prepoznatljivi identitet, unaprijediti kvalitetu proizvoda i intenzivirati komunikaciju, što ćemo postići on-line ponudom”, objašnjava Šime Klarić, predsjednik Udruge OMH i dodaje kako su uglavnom zadovoljni ovogodišnjom turističkom sezonom. Uz porast fizičkih pokazatelja, do konca godine očekuju do deset posto više prihode, uz dobit na razini lanjske s mogućnošću blagog povećanja. Poskupljenje energije, hrane i radne snage bolje podnose od “velikih”, jer lakše mogu racionalizirati troškove, a mnogi i rade čitavu godinu.

Italija predvodnik
Klarić ističe kako je u Hrvatskoj još premalen udio malih hotela u strukturi hotelskih kapaciteta, odnosno oko 10 tisuća postelja u malima, dok ih veliki hotelski sustavih broje oko 150 tisuća. Ni desetpostotni udio trebalo bi, prema Klarićevim riječima, povisiti na 50 posto. On smatra kako bi bilo idealno najmanje 60.000 postelja po malim hotelima, odnosno 1500 takvih objekata u idućih 7 do 10 godina. Italija inače raspolaže sa oko 25 tisuća malih i obiteljskih hotela koji sudjeluju sa 70 posto u ukupnim hotelskim kapacitetima, u Austriji je oko 10 tisuća takvih objekata, a u Grčkoj više od 8 tisuća. U Hrvatskoj je dvjestotinjak malih obiteljskih hotela.

Komentirajte prvi

New Report

Close