‘Onemogućite stihijski uvoz i smanjite nam marže i rabate’

Autor: Božica Babić , 16. studeni 2011. u 22:00

Udruga konditora Kondin smatra da proizvođači trebaju udružiti snage, a država pružiti potporu

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju briše zaštitne carine za konditorske proizvode, što će ovdašnje proizvođače staviti u još nekonkurentniju poziciju. Naime, upravo na europske zemlje otpada čak 80 posto godišnjeg uvoza konditorskih proizvoda na hrvatsko tržište. Brisanjem carina uvoz konditorskog asortimana iz Unije mogao bi sa sadašnjih četrdesetak tisuća tona godišnje narasti 30 do 40 posto.

Kako pripremiti strateški protuudar moćnijoj konkurenciji raspravljali su hrvatski konditori na svom tradicionalnom stručnom skupu, održanom osamnaesti put. Stipan Bilić, direktor poslovne grupacije Kondin, smatra da ima mjesta optimizmu ako se ispune dva glavna uvjeta. Konditori moraju udružiti potencijale za agresivniji tržišni nastup te izboriti potporu države. Uspiju li, mogu povećati vlastitu proizvodnju i prodaju te ublažiti očekivan rast uvoza. Ova je grupacija jedna od malobrojnih s pozitivnom vanjskotrgovinskom bilancom. Godišnje izveze oko 120 milijuna dolara, a na uvoz za vlastite potrebe potroši oko 50 milijuna. Sve aktivnosti, kaže Bilić, mogu se provesti bez narušavanja europskih tržišnih pravila.

Država normativnim aktima zbog zaštite potrošača može i mora onemogućiti uvoz proizvoda, čiji sadržaj ne odgovara deklaracijama. Druga mjera je da ni hrvatski proizvođači ni uvoznici ne smiju prodavati proizvode kojima je isteklo više od trećine roka trajanja. Trgovce treba natjerati, a Vlada to može provesti, da im robu plaćaju u rokovima u kojima plaćaju stranim dobavljačima. Trgovci domaće konditore opterećuju visokim davanjima, na marže i rabate otpada do 50 posto maloprodajne cijene, dok strancima uzimaju između 25 i 30 posto. Treba, ističe Bilić, propisati obvezu javne dostupnosti cjenovnih podataka koje trgovci moraju istaknuti na policama, kao što je nedavno uvela Slovenija. HNB bi uvoz mogao opteretiti do iznosa razlike između utvrđene i stvarne vrijednosti kune. Konditori bi trebali međusobno podijeliti asortiman. U nabavi strateških sirovina profitirali bi da objedine količine, a združeni istup važan je i za izvoz. Za spomenute mjere još nije kasno, ocjenjuje Bilić, njima je moguće dugoročno ostvariti znatno veću proizvodnju domaće konditorske industrije, kao i izvoz.

Rješenje

Proizvodnja u Cefti
Stipan Bilić smatra da bi konditori morali razmotriti organizaciju proizvodnje brendiranih proizvoda i robnih marki u zemljama Cefte. U zajedničkom nastupu konditori mogu lokalnim proizvođačima ponuditi proizvodnju robnih marki u svojim pogonima i tako kompenzirati štetu koja će nastati uvođenjem carina između zone EU u kojoj će i Hrvatska uskoro biti i zemalja Cefte s kojima imamo posebne sporazume s povoljnijim uvjetima trgovanja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

lol, ne mogu vjerovati da čovjek zagovara udruživanje svih konditorskih tvrtki u jednu, koja bi onda još dobivala nekakvu potporu od države, pa takvu ekonomiju je valjda provodio lenjin u prvim danima poslije oktobarske revolucije.

kako bi to zaboga konkuretni na tržištu “zajednički agresivno” nastupali? to nikako ne mogu zamisliti, osim da angažiraju policiju koja bi na ulici prisiljavala građane da kupuju njihove proizvode po unaprijed dogovorenoj shemi. ti ljudi valjda ne mogu shvatiti da u konkurenciji netko mora i izgubiti, i da se baš zato menadžeri trude što bolje upravljati proizvodnjom, a marketingaši se bore za svoj dio prepoznatosti.

i ta računica s maržom, morao bih doktorirati da bih to razumio – ako trgovci domaćim konditorima uzimali 50% marže, a strancima samo 25%, koji bi trgovac bio uopće lud da stavlja strane proizvode na police ako na njima ima toliko manju zaradu.

lol, doista je zabavno koliko se gluposti može naći u ovako malom članku. i još kad pomislim da je netko potrošio dobru lovu da organizira taj umni skup…

New Report

Close