Omial Novi još u gubicima, ali je kupio tvornicu u Poljskoj

Autor: Sandra Livajić , 13. listopad 2006. u 06:30

Zadarski Aluflexpack, veliki proizvođač ambalaže, prije dvije godine preuzeo je omišku tvornicu u stečaju i u njezinu obnovu uložio 3,5 milijuna, a Omial je za Barona izdvojio 2,5 milijuna eura

Omial Novi d.o.o. sa sjedištem u Omišu, specijalizirano društvo za proizvodnju steral folije koje je dio zadarske grupe Aluflexpacka, prije dva mjeseca je postao vlasnik 99 posto dionica društva Baron S.A. iz Poljske.
Baron S.A. je najveći poljski proizvođač steral aluminijskih folija namijenjene za izradu posudica za hranu za životinje i ljudsku prehrambenu industriju.

Četvrti natječaj
“Integracija s Omialom proširit će opseg proizvodnje Barona te će efektivnije plasirati tiskane posudice i poklopce. Investiranjem u novu opremu Baron i Omial povećat će kapacitet proizvodnje te će i dalje jačati svoju poziciju na širem tržištu”, kaže direktor Omiala Boris Kleva. Za poljsku tvornicu Omial je izdvojio 2,5 milijuna eura, a u ove dvije godine otkada je Omial preuzeo zadarski Aluflexpack, u obnovu omiške tvornicu uloženo je 3,5 milijuna eura. Podsjetimo, Omial je bio najveći proizvođač oplemenjenih metala i aluminijskih vrpci u bivšoj državi. Omial u stečaju na četvrtom natječaju, prije dvije godine, kupila je tvrtka Auflexpack za 14,5 milijuna kuna, najveći hrvatski proizvođač ambalaže za kavu, slatkiše, meso, mliječne i prehrambene proizvode te farmaceutsku industriju, s udjelom na hrvatskom tržištu od 60 posto. Aluflexpack je društvo s ograničenom odgovornošću osnovano u lipnju 2001. kao sljednik zadarskog Folijaplasta osnovanog 1981. Izvozi 65 posto svoje proizvodnje poglavito u Njemačku, Italiju, Poljsku, Češku, Iran, i Srbiju.
Najveći inopartneri Aluflexpacka su Ferrero, Bauer, Stork itd, a na domaćem tržištu vodeći poslovni partneri su Franck, Kraš, Podravka, Lura i Pliva. Aluflexpack ima proizvodne pogone u Zadru, Umagu, Drnišu i Omišu, te zapošljava oko 600 radnika. Tvornica Omial specijalizirana je za proizvodnju Steral programa, posudica (riblje i mesne konzerve) te pillerproof zatvarača

Stariji radnici
U trenutku stečaja na radnom spisku bila su 193 radnika, a Aluflexpack, koji je imao obvezu preuzeti njih 30, preuzeo je 60 radnika te u ove dvije godine zaposlio još dvadeset ljudi.
“Preuzeli smo uglavnom stariju radnu snagu pa sad pomlađujemo tvornicu. Planiramo u narednih nekoliko mjeseci otvoriti još dvadesetak radnih mjesta”, kazao je direktor Kleva. U prošloj godini Omial je preradio 1200 tona aluminija, a do kraja ove godine planiraju preraditi 2300 tona. “Još smo u gubitku i pored investicija. Tek iduće godine, za kada planiramo preraditi 3000 tona aluminija, moći ćemo završiti godinu pozitivno”, kaže direktor Kleva.

Nova radna mjesta

Omial Novi u vlasništvu je Aluflexpacka, najvećeg hrvatskog proizvođača fleksibilne ambalaže i prerađivača aluminijske folije
Zapošljava 80 ljudi, a najavila je otvaranje dvadesetak novih radnih mjesta
Lani je u Omišu prerađeno 1200 tona aluminija, do kraja godine planira se preraditi 2300, a iduće 3000 tona aluminija

Komentirajte prvi

New Report

Close