OLT i nakon nagodbe nelikvidan, pod blokadom Porezne, ponovo u stečaju

Autor: Suzana Varošanec , 20. svibanj 2016. u 07:44
Dug prema radnicima za neisplaćene plaće na kraju 2015. iznosio je dva milijuna kuna/Davor Javorović/PIXSELL

Stečaj OLT-a otvoren je zbog nesposobnosti za plaćanje, a nelikvidna tvrtka ima blokadu računa u iznosu 15-ak milijuna kuna.

U redovima novih stečajnih dužnika ima i ponavljača, a takav je slučaj tvrtke OLT – Osječke ljevaonice željeza i tvornice strojeva, koja je prvi put u stečaju bila od 2000. do 2006., a sad je taj postupak ponovo otvoren. Inače, OLT je poznat i po aferi navodnog poreznog pogodavanja, zbog čega je DORH lani optužio bivšu ravnateljicu Porezne uprave, ali i poduzetnika Željka Biloša, vlasnički povezanog s OLT-om u čijem je Nadzornom odboru.  

Kako je riječ o bivšem predstečajnom dužniku, u OLT-ovu stečaju država se sad nalazi u više uloga, i kao suvlasnik, i kao vjerovnik, pa stečaj dodatno apostrofira inače neslavni epilog predstečajne nagodbe. Sklopljena je 2014., a pretvaranjem dijela tražbina država je dokapitalizirala tvrtku, i ušla u temeljni kapital. Bivši predsjednik Uprave OLT-a Ivan Kos, zanimljivo, danas je novi predsjednik Hajduka, dok je novi direktor Darko Marković zatražio otvaranje stečaja. Štoviše ustrajao je na prijedlogu.

Stečaj OLT-a otvoren je zbog nesposobnosti za plaćanje, a ne prezaduženosti, jer se pokazalo da je tvrtka nelikvidna, s blokadom računa u iznosu 15-ak milijuna kuna, i to zbog prisilne naplate Porezne uprave čije je dospjelo potraživanje sredinom ožujka iznosilo 15,2 milijuna kuna. Dug prema radnicima za neisplaćene plaće na kraju 2015. iznosio je dva milijuna kuna. Iako OLT nije prezadužen, sudužnik je, ili jamac povezanim društvima prema banakama.

Također, iako nema ni kune dugoročnih obveza, kratkoročne mu iznose gotovo 40 milijuna kuna. Raspolaže nekretninama knjigovodstvene vrijednosti 174 milijuna kuna, no opterećene su razlučnim pravima. Tvrtka ima i razne strojeve, uređaje i transporna sredstva, a ukupna vrijednost pokretnina iznosi 2,9 milijuna kuna. No, na pokretninama je u tijeku postupak prisilne naplate od strane Porezne Uprave, Područnog ureda Slavonije i Baranje radi naplate 14,4 milijuna kuna poreznog duga. Za stečajnog upravitelja imenovan je Filip Babić, a u tijeku je rok  za prijavu tražbina, koje će biti ispitane na ročištu zakazanom za 27. rujan. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Sigurno kvalitetan menadžment!?

najbolje da OLTP bude oslobodjen placanja poreza. mena smisla zagadjivati knjige kada mu svako malo oproste.

New Report

Close