Odluke dioničara Imunološkog zavoda u ponedjeljak, uskoro izvanredna skupština

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. kolovoz 2014. u 16:54
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Kako se doznaje, o odlukama Glavne skupštine javnost će biti obaviještena u ponedjeljak.

 Dioničari Imunološkog zavoda danas su održali glavnu skupštinu, o donesenim odlukama izvijestit će u ponedjeljak, a Hina doznaje da se će uskoro biti sazvana izvanredna skupština na kojoj bi se trebala razmotriti dokapitalizacija te strateške tvrtke u državnom vlasništvu.

Prema dnevnom redu, dioničari su danas trebali donijeti odluku da se prošlogodišnji gubitak od 21,6 milijuna kuna pokrije iz zadržane dobiti u visini od 893,6 tisuća kuna, dok će se 20,7 milijuna kuna pokriti u idućem razdoblju. Skupštini je predloženo i da se ne da razrješnica Upravi za rad u 2013. godini, dok se za članove Nadzornog odbora predlaže davanje razrješnice.

Također, predloženo je da se razriješi člana Nadzornog odbora Davorina Đanića, koji je 11. veljače ove godine podnio ostavku na tu dužnost, a za revizora tvrtke za ovu godinu predložena je revizorska tvrtka Hedicon Josipa Vargovića iz Koprivnice.

Kako se doznaje, o odlukama Glavne skupštine javnost će biti obaviještena u ponedjeljak.

Također, Hina doznaje da bi uskoro trebala biti sazvana izvanredna skupština dioničara Imunološkog zavoda, koja bi trebala razmotriti dokapitalizaciju te strateški važne kompanije u državnom vlasništvu. Neslužbeno se doznaje i da bi zaposlenicima Imunološkog zavoda plaće za srpanj trebale biti isplaćene idućeg tjedna.

Jučer se iz Ministarstva gospodarstva moglo čuti da bi se na skupštini dioničara Imunološkog zavoda ovoga petka trebale donijeti važne odluke, nakon čega bi Povjerenstvo za odabir strateškog partnera trebalo odlučiti o najpovoljnijem modelu kupnje i dokapitalizacije te kompanije, kojim će se zaštiti strateški interes države.

Prva iduća sjednica tog povjerenstva predviđena je u rujnu, kazali su u Ministarstvu gospodarstva. Nakana je da se proizvodnja nastavi u Hrvatskoj, zaštite sojevi, očuvaju radna mjesta i održi načelo samodostatnosti.

Početkom svibnja objavljen je javni poziv za kupnju dionica i dokapitalizaciju Imunološkog zavoda, a Povjerenstvo je zaprimilo pisma namjere za kupnju 73,41 posto dionica Zavoda od osam zainteresiranih partnera.

Među njima je bio i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, koji ima najveći paket dionica od 44,5 posto. Interes je iskazao i Jadran Galenski laboratorij, Grad Zagreb, zagrebačke tvrtke Visia Croatica i Geneza, te Bilthoven Biologicals i Royal Derryclare iz Dublina, kao o tvrtka PharmaS Luke Rajića, zajedno s fondom Nexus FGS.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je danas Vladu, premijera i resornog ministra da što prije sjednu i dogovore se o ponudi Grada Zagreba za kupnju Imunološkog zavoda ustvrdivši da je to najbolja ponuda.

"Ne da ostajemo u utrci za Imunološki zavod, nego smo mi jedini, istinski i pravi ponuđač", odgovorio je Bandić na pitanje je li Zagreb i dalje zainteresiran za Imunološki. "Ne može biti bolje ponude od Grada Zagreba uz jamstvo tri stvari – da ostavimo sve djelatnike da rade, da sva tri derivata iz krvi budu i dalje zaštitni znak Imunološkog zavoda i da to ostaje kao zagrebački i hrvatski brend", istaknuo je.

Imunološki je u vlasništvu države – Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje posjeduje 44,5 posto dionica, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje 14,6 posto, Hrvatski fond za privatizaciju 14,2 posto, dok mali dioničari drže 26,7 posto dionica.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close