Od zatvorskog pogona do ugledne tvrtke

Autor: Ivana Barišić , 02. ožujak 2007. u 06:30

Lipovica d.o.o. iz Popovače, koja dnevno proizvede 10.000 radijatorskih članaka, jučer je pustila u pogon treću proizvodnu liniju

Nova, treća proizvodna linija radijatora jučer je svečano puštena u rad u Lipovici d.o.o. iz Popovače. U ovoj tvrtki, koja se razvila iz Gospodarske jedinice Kaznionice u Lipovici – Popovači, proizvodnja radijatora započela je još prije više od 30 godina. Problema s plasmanom robe nikada nisu imali jer je potražnja, ističu, uvijek bila velika. Dnevno se ovdje proizvede oko 10.000 članaka, a dosadašnji program je obuhvaćao dvije linije radijatora, stariji model Ekonomik i noviji Solar te najnoviji Orion. Proizvodni ciklus se tijekom proteklih godina rekonstruirao i modernizirao kako bi bio sukladan svjetskim trendovima. Tako je od početnoga pogona, koji je zamišljen kao mjesto gdje će zatvorenici raditi dok su na odsluženju zatvorske kazne, Lipovica d.o.o. prerasla u tvornicu gdje osim oko 14 zatvorenika mjesečno radi još i 274 civilnih radnika, a koji ostvaruju sva prava prema kolektivnom ugovoru potpisanom sa Samostalnim sindikatom radnika u djelatnosti energetike, kemije i nemetala Hrvatske. Plaća je redovita, ističu u Lipovici d.o.o., i u prosjeku iznosi 4880 kuna. Ova je tvrtka, inače, obvezna zapošljavati zatvorenike iz kaznionice u Lipovici – Popovači temeljem Vladine odluke i sufinancirati zatvorski sustav u iznosu od 2 posto svojega ukupno ostvarenoga prihoda. Tako je 2003. godine za tu namjenu izdvojeno 1,92, godinu dana kasnije 2,08, dok je 2005. godine Lipovica d.o.o. sufinancirala hrvatski zatvorski sustav sa 2,19 milijuna kuna. Naime, stupanjem na snagu Zakona o izvršenju kazne zatvora hrvatska je Vlada od gospodarskih jedinica kaznionica, a gdje je za to postojala potreba i gospodarska opravdanost, osnovala trgovačka društva s ograničenom odgovornošću koja su isključivo u državnom vlasništvu.

Tako je Lipovica d.o.o., osnovana 2002. godine, preuzela sve dotadašnje proizvodne poslove, kao i 280 zaposlenika. Zbog toga ju je Hrvatski sabor prema odluci o popisu trgovačkih društava od posebnoga državnoga interesa uvrstio u popis javnih i državnih društava. Skupštinu društva čini Vlada koja imenuje i Nadzorni odbor, a kojemu je sada na čelu mr. sc. Ivan Damjanović, kao i Upravu kojom predsjeda Marko Žućko. Među članovima Uprave uvijek je i upravitelj Kaznionice u Lipovici – Popovači. Tvrtka je, ističu u njoj, zadržala proizvodnju aluminijskih radijatora što čini gotovo 95 posto njihove ukupne proizvodnje, dok ostatak otpada na proizvodnju odlijevaka u tlačnom i kokilnom lijevu. Lipovica svoj asortiman redovito prezentira i na sajmovima u Moskvi, Pragu, Frankfurtu, Zagrebu, Milanu i Beogradu što je rezultiralo povećanjem prodaje i osvajanjem novih tržišta. Prije svega misle na BiH, Francusku, Rusiju, Češku, Bugarsku, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, dok na domaćem tržištu ostvaruju udio od 45% ukupne prodaje. Kako bi se fizički razdvojili od kaznionice, Lipovica je tijekom prve dvije godine uložila oko 1,9 mil. eura, dok je posljednje dvije godine u okviru financijskoga plana poslovanja pokrenuto i realizirano nekoliko projekata za modernizaciju i proširenje proizvodnih pogona u ukupnoj vrijednosti oko 2,74 milijuna eura.




Komentirajte prvi

New Report

Close