Očekujemo predizborni porast javnih investicija

Autor: Poslovni.hr , 09. prosinac 2010. u 22:00

Naša očekivanja u sljedećoj godini idu u smjeru uklanjanja barijera ulaganjima, i to konkretnim mjerama smanjenja poreza i doprinosa za nekretninske projekte

Godina u kojoj se nalazimo bila je izazovna za tržište nekretnina koje i dalje osjeća posljedice recesije. Osim borbe s likvidnošću i naplatom otvorenih potraživanja od investitora koji su zapali u nemale teškoće, 2010. godina je za nas bila godina kontinuiteta i stabilnog napretka. Najveći dio poslovnih partnera Stipić grupe dolazi iz privatnog sektora te je riječ o velikim i ozbiljnim projektima koji i u ovakvim, otežanim uvjetima poslovanja imaju velik tržišni potencijal. Ti projekti su vrijedni nekoliko desetaka milijuna eura te se ubrajaju među najveće investicije privatnog sektora u 2010. i 2011., čija će realizacija rezultirati otvaranjem velikog broja radnih mjesta. Uspješno smo započeli gradnju stambenog projekta u Harambašićevoj, gradnju CCO-a na zagrebačkom Žitnjaku te smo ušli u projekte Ban Centar i Centar Bundek. U rekordnom roku sagradili smo CityCenterOne u Splitu. Projekt Harambašićeva realizira se suradnjom triju članica Stipić grupe – Stipić Nekretnine, koja je investitor, Stipić Constructe, koja je glavni izvođač radova i Stipić Interarta, koji će opremiti objekte u projektu. Riječ je o inovativnom projektu koji će biti sagrađen i opremljen prema najvišim standardima kvalitete.

Porast prometa
Stipić grupa izuzetno je zadovoljna Stipić Interartom koji je zabilježio rast prometa za 30% i povećao broj svjetskih brendova koje zastupa. Osim toga zadržana je vodeća pozicija na tržištu opremanja interijera. To tržište ima velik potencijal jer će jačanjem turizma, dolaskom novih hotelskih lanaca i građenjem wellness centara rasti potražnja za luksuznim uređenjem interijera. Usto je u Hrvatskoj sve više zastupljen trend uređivanja poslovnih interijera u skladu s korporativnim identitetom tvrtke, što je na svim razvijenim tržištima “benchmark”. Naša očekivanja u sljedećoj godini idu u smjeru uklanjanja barijera ulaganjima, i to konkretnim mjerama smanjenja poreza i doprinosa za nekretninske projekte koji u naravi čine 22% cijene proizvoda. Osim toga nadamo se da će predizborni porast javnih investicija donekle ublažiti stanje u operativnom graditeljstvu koje je prošle godine imalo opadajući trend ponajprije zbog malog volumena novih investicija.

Očekivanja od politike
U idućoj godini ćemo poraditi na likvidnosti i financijskoj stabilnosti te daljnjem razvoju projekata u Zagrebu i Splitu. To su projekti o kojima za sada ne želimo konkretnije govoriti, ali možemo ih najaviti kao vrlo moderne, višenamjenske, urbane i na tragu očekivane potražnje nakon hrvatskog pridruživanja Europi i širenju interesa za nadamo se tada i dostupnije i uređenije hrvatsko tržište. Od politike očekujemo, neovisno o ishodu izbora, smanjenje utjecaja na sveopće gospodarstvo, nastavak privatizacije, znatno smanjenje troška državnih službi i neodrživog omjera platiša i korisnika državnog budžeta.

Sven Mueller, član Uprave Stipić grupe

Komentirajte prvi

New Report

Close