Očekuje se kraj stečaja, daljnja proizvodnja čelika upitna

Autor: Suzana Varošanec , 27. siječanj 2018. u 08:00
Tražbine radnika nisu namirene u iznos od oko 70 milijuna kuna/Goran Stanzl/PIXSELL

Stečaj je trajao od 2011., završno ročište vjerovnika je 8. ožujka. Potraživanja neosiguranih dobavljača su 588 mil. kn.

Očekuje se zaključenje stečaja Željezare Split: za završnu diobu stigla je suglasnost Trgovačkog suda u Splitu gdje je 2011. godine stečaj otvoren (na prijedlog HEP-a), a završno ročište vjerovnika zakazano je za 8. ožujak. 

Karakterističan postupak i po pokušaju da se spasi proizvodnja i prerada čelika kroz prodaju tehnološke cjeline dužnika Adria čeliku pokazao se kao promašaj. I ta je tvrtka završila u stečaju, pa je po stečajnom upravitelju Vedranu Šeparoviću jedino pitanje hoće li se uopće nastaviti ta djelatnost.   

"Prodajom tehnološke cjeline Adria čeliku još je kroz neko vrijeme nastavljena proizvodnja. U tom smo smislu imali sreće jer je postajao interes investitora te je više od 200 radnika tamo nastavilo raditi. Na žalost ni ta tvrtka nije uspjela, nego je po mom mišljenju zbog nesređenih partnerskih odnosa završila u stečaju. Danas je nepoznanica što će biti s tom imovinom, odnosno hoće li se nastaviti ta djelatnost, ili će se postrojenje prodati u staro željezo", navodi Šeparović upućujući na stečajnog upravitelja Adria čelika Berislava Bušelića koji je za danas najavio svoj odgovor.

"Naš interes je da se djelatnost nastavi, komentirao je predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević, i stoga je, kaže, sindikalna preporuka da se spasi proizvodnja u stečaju Adria čelika. U stečaju splitske željezare razlučni vjerovnici samo su se djelomično namirili, dok su vjerovnici drugoga višeg isplatnog reda, zapravo neosigurani dobavljači, ostali bez kune. Ta su potraživanja utvrđena u iznosu od 588 milijuna kuna. Tražbine radnika (kojih je oko 400 otvaranjem stečaja dobilo otkaz) nisu namirene u iznosu od oko 70 milijuna kuna.

Prije zaključenja stečaja očekuje se još i završna dioba preostalih raspoloživih sredstava. Riječ je o iznosu od oko 2,7 milijuna kuna, što čini još 1,9 posto tražbina radnika, te će time  njihovo namirenje iznositi oko 50 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close