Obrtnici i Kaštela preuzimaju Adriachem?

Autor: Ivica Profaca,VLM , 29. kolovoz 2012. u 13:10

Obrtnici su oprezni prema Beketovoj inicijativi, no spremni su sjesti za stol ako se kao ishodište koristi ono što su predlagali prije tri godine

Kad uskoro bude održana prva dražba za prodaju imovine bankrotiranog kaštelanskog Adriachema, na njoj bi se kao zajednički ponuđač mogli naći Grad Kaštela i tamošnji obrtnici. Suština je to inicijative gradonačelnika Joška Berketa koji je uputio javni poziv lokalnim obrtnicima i tvrtkama na zajednički nastup na dražbi za ukupno 41 tisuću kvadrata zemljišta i poslovne zgrade površine 26 tisuća kvadratnih metara procijenjene na 18 milijuna eura. Gradonačelnik Berket kaže nam da je pred prvo stečajno ročište najavljeno za rujan na kojem će se odlučiti o datumu dražbe želio stvari pokrenuti s mrtve točke, jer se nije pojavio nitko tko bi bio spreman kupiti cijelu tvornicu.

“Interes grada je da se u Adriachemu ne dogodi ono što se dogodilo u Adriavinilu kojega Lavčević i Kemokompleks nisu uspjeli oživjeti i sada sve stoji”, kaže Berket koji smatra da bi gradska komunalna tvrtka Zeleno i modro mogla biti nositelj projekta, jer joj za djelatnosti poput zbrinjavanja krupnog otpada treba prostora, a toga u Adriachemu ima napretek. Kaštelanski gradonačelnik kaže da zanimanje potencijalnih investitora ima, a i on svima koji se pojave s idejom za investiranje nudi Adriachem kao prostornoplanski definirano područje. Svojedobno je isto bilo ponuđeno solinskim AD Brodovima, ali je to propalo.“U Kaštelima postoje brojni obrtnici i poduzetnici koji danas rade polulegalno po garažama, i čak ako i nemaju dovoljno novca za kupnju mogu se odlučiti za najam prostora u kojem bi nastavili raditi. Na ovaj način znalo bi se od koga mogu unajmiti taj prostor, kaže Berket. Inicijativa Joška Berketa zapravo je modificirana verzija sličnog plana kojega je 2009. imalo Udruženje obrtnika Kaštela. Kako nam kaže predsjednik UOK-a Ivan Gotovac, tada je 35 kaštelanskih obrtnika i poduzetnika najavilo osnivanje zajedničke tvrtke Poduzetnički centar grada Kaštela koja se željela javiti na natječaj Hrvatskog fonda za privatizaciju objavljen u ožujku 2009. ”Imali smo nekoliko varijanti ponude, najizdašnija je bila da damo 8,5 milijuna eura i pokrijemo dio dugova poput onih za struju, vodu, komunalnu naknadu i slično”, kaže Gotovac, čiju je inicijativu tada podržao i bivši gradonačelnik Ivan Udovičić.

Gotovac tvrdi da je plan propao zbog protivljenja sindikata, isto kao što sindikat za propast projekta optužuje obrtnike. Predsjedniku UOK-a međutim smeta što je gradonačelnik s inicijativom izašao u javnost prije nego je razgovarao s UOK-om kao glavnim pokretačem starog prijedloga. “Da je htio, Joško Berket je mogao oživjeti našu inicijativu i cijelu priču oko zajedničke tvrtke koja je već bila praktički osnovana. Ovako se bojim da se iza svega kriju i neki drugi interesi”, kaže Gotovac, ne želeći pojasniti o kakvim bi se interesima moglo raditi. Berket u susjedstvu Adriachema ima Marinu Kaštela, jednu od najuspješnijih na Jadranu, u kojoj bazu ima najviše čarter tvrtki u cijeloj srednjoj Dalmaciji, a i sam se zalaže da su u Adriachemu pokrene proizvodnja za nautički turizam.Berket ovakve optužbe odbacuje, smatrajući da je bespredmetno što se Gotovac žali da je gradonačelnik uputio javni poziv bez konzultacije s obrtnicima. “Pa evo, neka ovaj javni poziv bude upućen i njemu i UOK-u, tko im brani da u sve uđu na temeljima svog ranijeg plana? Ročište je vrlo blizu”, kaže Berket.Prije tri godine HFP je na jednom od 13 dosad raspisanih i propalih natječaja prodavao 81,67% dionica Adriachema. Jedini zainteresirani za kupnju bio je Kemokompleks Envera Moralića, koji je želio objediniti Adriavinil i Adriachem, no kasnije je i on odustao, a tvornica je u veljači ove godine otišla u stečaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close