Objavljena založna prava kreditora iz ‘roll up-a’

Autor: Jadranka Dozan , 05. rujan 2017. u 22:00
Madison Pacific je u ovom poslu u ulozi agenta osiguranja super-senior kredita, Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Jamstva dogovorena prilikom zaključivanja aranžmana, ali implementacija čekala imovinsko-pravne provjere.

Kompanije iz sastava koncerna Agrokor čije dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi, ali su već više od četiri mjeseca pod obustavom trgovanja, u srijedu su izvijestile da su sklopile ugovor o zasnivanju založnog prava na svojim nekretninama koje dosad nisu bile založene.

Radi se zapravo o provedbenom koraku vezanom uz instrumente osiguranja koji su dogovoreni odnosno ugovoreni prilikom zaključenja 480 milijuna eura teškog financijskog aranžmana koji je izvanredna uprava Agrokora zaključila početkom lipnja. Tom je prilikom bilo i objavljeno da je kao jamstvo za kredit predviđena materijalna i nematerijalna imovina koncerna koja nije otprije založena.

No, implementacija te odredbe podrazumijeva provjere imovinsko-pravnog statusa pojedine imovine, pa je ugovor o zasnivanju založnog prava potpisan tek 1. rujna.

Kako se ističe u obavijestima Jamnice, Leda i Zvijezde te triju poljoprivrednih kompanija iz sastava koncerna – Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci – on je potpisan između Agrokora, njih kao njegovih povezanih društava te Madison Pacific Trust Limiteda. Madison Pacific je, naime, tu u ulozi agenta osiguranja super-senior kredita, koji se inače uobičajeno angažiraju kad su posrijedi aranžmani koji uključuju velik broj kreditora.

U Agrokorovu slučaju u kreditnom je aranžmanu po tzv. roll up modelu sudjelovalo dvadesetak kreditora, s tim da su ga osigurali imatelji obveznica predvođeni fondom Knighthead Capital Management.

Iz Agrokorove šestorke apostrofiraju da su im sredstva osigurana tim financiranjem u iznosu 480 milijuna eura koncernu omogućila stabilizaciju poslovanja, rješavanje problema likvidnosti te financiranje zaliha i pripremu za sezonu, kad su i prihodi koncerna već poslovično najizdašniji.

Inače, ročnost tog kredita je 15 mjeseci, a odobren je uz kamatu od četiri, odnosno 3,8 posto.     

Komentirajte prvi

New Report

Close