Nye: HEP je kupio električnu energiju od nas po najboljoj mogućoj cijeni u tom trenutku

Autor: Goran Borković , 29. srpanj 2009. u 22:00

James Nye, izvršni direktor Energy Financing Teama, jednog od glavnih opskrbljivača HEP-a električnom energijom, govori o HEP-ovoj aferi kupnje struje po previsokim cijenama

Izvršni direktor Energy Financing Teama James Nye je nakon završetka studija u Oxfordu dvadeset godina radio u međunarodnim financijama. Nakon što je na Wall Streetu radio kao voditelj Sektora za nova tržišta investicijske banke Kidder Peabody i poslije u londonskoj banci GML, 2000. godine je, zajedno s Vukom Hamovićem i Svetislavom Bulatovićem, osnovao EFT. Živi u Londonu.

U Hrvatskoj je došlo do afere zbog visoke cijene električne energije po kojoj je EFT prodao struju HEP-u. Cijena je iznosila 83 eura po MWh, da bi nekoliko dana poslije cijena pala na 40 eura. Ispada da je HEP izgubio onoliko koliko je EFT zaradio, da ne spominjemo da je struja dalje preprodana za 20 eura TLM-u, odnosno mostarskom Aluminiju?
Tvrdnja u vašem pitanju je činjenično netočna. HEP je energiju za 2009. godinu kupio putem međunarodnog natječaja u lipnju 2008. na kojem je sudjelovalo 10 respektabilnih kompanija. EFT je ponudio najbolju cijenu od 83 eura po MWh. To je u tom trenutku bila tržišna cijena, što se lako može provjeriti na web stranici njemačke burze električne energije EEX. Iduća najbolja ponuda bila je 86 eura po MWh. Do pada cijene došlo je tek u studenome uslijed globalne ekonomske krize. Rukovodstvu HEP-a se, dakle, zamjera što u ljeto 2008. godine nije predvidjelo krizu i njen utjecaj na tržište. Ta kritika je po meni neopravdana. Kao što vidimo, krizu nitko nije predvidio. I EFT je mjesecima prije energiju kupovao na natječajima u regiji po cijeni većoj od 80 eura. Mi te ugovore, naravno, poštujemo, iako je cijena danas oko 45 eura po MWh.

Je li sklopljen ugovor između HEP-a i EFT-a i za iduću godinu?
HEP je i ove godine proveo svoj nabavni natječaj na kojem je kupio značajan dio električne energije za narednu godinu. EFT je opet dao najbolju ponudu, a HEP je postigao odličnu cijenu za 2010. godinu, koja je po procjenama međunarodnih burzi u ovom trenutku nekoliko eura ispod tržišne cijene. Imajući u vidu da se očekuje rast cijena, nadam se da će mediji u tom slučaju pohvaliti HEP.

Koliko HEP sudjeluje u ukupnom prometu EFT-a?
U ukupnom plasmanu EFT-a na HEP se lani odnosilo 9%. Ni u jednoj od 18 zemalja u kojima poslujemo naš plasman pojedinično ne prelazi 15%.

Tržište struje u Hrvatskoj je monopolizirano. Odgovara li EFT-u takvo stanje, s obzirom na očito dobre odnose koje ima s HEP-om ili bi vaša tvrtka više željela prodavati struju izravno tvrtkama?
U svim zemljama regije tržište električne energije je u manjoj ili većoj mjeri monopolizirano. Hrvatska u tom pogledu nije izuzetak. Ipak, tržište se svake godine sve više razvija. I EFT sigurno nosi zasluge za taj razvoj. Kada smo se započinjali baviti ovim poslom energija se prodavala i kupovala kroz različite bilateralne aranžmane. Danas je postojanje natječaja opća stavka, a postignuta cijena uvijek je tržišna. I dalje se zalažemo za liberalizaciju i stvaranje konkurencije. Time će se tržište povećati i industrijski potrošači u Hrvatskoj energiju će moći kupovati po realnim, umjesto subvencioniranim cijenama koje pokrivaju građani.

Problem su i netransparentni ugovori. Osim EFT-a, HEP kupuje struju i od Korlee koju zastupa sin potpredsjednika NO HEP-a Krešimira Ćosića što također otvara priče o pogodovanju određenim trgovcima struje?
Na javnim natječajima nemoguće je nekome osigurati privilegiranu poziciju. Dva su razloga zašto je tako. Prvi je da se pobjednik bira na temelju ponuđene cijene, drugi je već spomenuta razina konkurencije na tržištu. Na spomentuom natječaju HEP-a sudjelovalo je 10 opskrbljivača. Osim EFT-a tu je bio i švicarski ATEL, njemačka Ratia, češki ČEZ…

Oko EFT-a su kružile različite priče. Jedna od njih kaže da Vuk Hamović dobrim vezama u regiji osigurava kupnju struje po povlaštenim cijenama, o čemu se vodila i istraga o kojoj je pisao i The Guardian?
O poslovanju EFT-a s elektroprivredama u BiH vodila se istraga na zahtjev tadašnjeg Visokog Predstavnika Paddya Ashdowna koju je on pokrenuo iz očitih političkih razloga. Mi smo tu bili samo kolateralna šteta. Pošto je u to vrijeme EFT bio registriran u Londonu, istražitelji iz BiH su uputili zahtjev za pravnu pomoć Britancima na osnovu čega su i tamo započete istražne radnje. Obje istrage su zatvorene bez pokretanja bilo kakvog kaznenog postupka. U službenom priopćenju kaže se da “uzimajući u obzir da nema osnove za pokretanje kaznenog postupka, ispravno je da potvrdimo da nema nikakvih sumnji u ispravnost poslovanja EFT-a i njenih direktora”. Toliko o tome.

O kompaniji

Tko je zapravo vlasnik EFT-a?
EFT je u privatnom vlasništvu zaposlenih. Trenutno ima deset suvlasnika. Spominje se da je EFT srpska tvrtka u vlasništvu Vuka Hamovića, a on je uz još jednog kolegu i mene jedan od osnivača EFT-a. Suvlasnici su i Britanaci, Švicaraci i Danci.

U kojim državama EFT posluje i koliko je lani iznosio prihod tvrtke?
EFT je vodeći trgovac električnom energijom u regiji. Energiju isporučujemo u 18 europskih zemalja. U 2008. godini EFT je isporučio 13.3 teravat sati električne energije i ostvario ukupan prihod od 975 milijuna eura. Preko 60% ukupnog posla realiziramo na tržištima EU, a svakodnevno trgujemo na sedam burzi električne energije. EFT danas u svakom trenutku raspolaže s više energije od većine državnih elektroprivreda u regiji.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Te nama uplatio jos 5% od dogovorenog iznosa, za ovu glupu izjavu.

Možda da mene zaposlite kao novinara, čitanost bi vam jamačno porasla

Ne znam tko je pisao naslov ali potpuno je pogrešan, trebao bi glasiti ovako:
” HEP je kupio električnu energiju po najboljoj mogućoj cijeni PO NAS!”

New Report

Close