Novi strojevi Pošti stigli iz Amerike

Autor: Suzana Varošanec , 07. prosinac 2017. u 13:49
Ostvaruje se, najavljuje šef Uprave Ivan Čulo, razvojna strategija Pošta 2022./ Goran Stanzl/PIXSELL

Sustavi za automatsko sortiranje pisama došli baš u vrijeme kad HP prima najviše takvih pošiljaka.

Pod pritiskom rasta e-trgovine, izražene i kroz 11-postotni rast na tržištu paketa u trećem kvartalu u odnosu na isto razdoblje lani Hrvatska pošta nastavlja s ulaganjima u obnovu voznog parka: novih je 27 MAN-ovih kamiona za dostavu paketa i potrebe dostave između dostavnih centara, kao i 151 dostavno vozilo (za HP Express).

Ulaganje iznosi 46 milijuna kuna, a dolazi nakon nabavke 350 novih mopeda u iznosu od 6,4 mil. kn. Na početku 2018. nabavljaju još 250 novih mopeda u vrijednosti 3,6 mil. kuna, a u oba slučaja cijena uključuje i 2 godine održavanja. Kako bi osigurali pravovremenu dostavu pismovnih pošiljaka u brzom tempu realiziraju i svoje velike kapitalne investicije. Aktualan je završetak projekta od velike važnosti za podizanje efikasnosti operativnog poslovanja kojim je završeno ulaganje 62 milijuna kuna u 6 novih sustava za automatsko sortiranje pismovnih pošiljaka.

Nove strojeve prilagođene tržištu Hrvatske isporučila je američka kompanija Pitneybowes poznata po radu s poštanskim operaterima, s kojom je zaključen i petogodišnji ugovor za održavanje. Dio je to realizacije razvojne strategije Pošta 2022. kojom se velika važnost pridaje unaprjeđenju temeljnog poslovanja jer se omogućuje znatno poboljšanje procesa razrade i dostave pošiljaka. Taj aspekt potreba HP-a ilustrira podatak da tijekom najužurbanijih dana zaprime čak 2,5 milijuna pošiljaka.

 

62 milijuna

kuna je ulaganje u šest novih strojeva za automatsko sortiranje pisama

Oko 13 godina stari strojevi više nisu adekvatno rješenje jer po satnom kapacitetu gledano novi sustav radi dvostruko brže i s gotovo 100%-tnom točnošću. Time su osigurani u tehnološkom smislu temelji za pravovremenu dostavu, posebnu važnu početkom mjeseca kad HP zaprima najveći broj pismovnih pošiljaka. Novi stroj uspijeva 'procesuirati' doslovno svako vršno opterećenje. Novi sustav je počeo s radom u rujnu u Splitu gdje su obavljena potrebna testiranja, a još 4 aktivirana su u Zagrebu – u Branimirovoj, gdje ovog petka u rad puštaju šesti sustav namijenjen pismovnim pošiljkama A4 formata i čak manjim paketima.

Kad završe novi logistički centar u Velikoj Gorici, što je najveća kapitalna investicija u Poštinoj povijesti (financirana i vlastitim sredstvima i s po 77,5 mil. kuna kredita od HPB-a i HBOR-a), tamo će preseliti i nove strojeve i ljude, tj. do 2000 zaposlenika iz centara u Branimirovoj i Harambašićevoj te velik vozni park, 987 dostavnih vozila. S obzirom na kapacitete i potencijale, prema predsjedniku Uprave HP-a Ivanu Čuli, s novom infrastrukturom kreće ozbiljna razvojna faza. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sve je to “stoka sitnoga zuba” platila!

New Report

Close