Novi sindikat najavio mogući štrajk u karlovačkoj Čistoći

Autor: Agencija VLM , 17. prosinac 2014. u 13:05
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Plaće će u gradskim tvrtkama biti manje od dva do 2,5 posto, u upravi šest posto, ako se u Čistoći ne dogovore, obustava rada već pred blagdane

Ne pristajemo na smanjenje plaća radnika Čistoće, a što je još važnije, nećemo dozvoliti da se Božićnica i regres izbace iz aneksa Kolektivnog ugovora. Inzistiramo, uz prijetnju štrajkom, da aneks vrijedi do kraja 2015. godine – kazao je Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sinikata na tiskovnoj u Karlovcu.

Preko ‘leđa’ radnika

Dodaje da su svjesni da je lokalna samouprava, pa tako i Karlovac, ostao bez novca zbog loše politike vladajućih, no ističu da se ne mogu sve rupe u proračunu krpati tako da se stalno uzima radnicima, i to u nedogled.

– Gradska uprava, koja je preporučila da se zbog krize smanje prava u gradskim tvrtkama, ponaša se kao socijaldemokrati koji vode državu i koji samo smanjuju radnička prava. Osim toga, vladajući su u Karlovcu navikli na dosadašnji sindikat koji je poslušno ‘kimao glavom’ i s kojim očito nisu vodili jače pregovore.

No, mi se želimo boriti za prava radnika, uvažavajući situaciju, no ispod nekih granica ne možemo ići – dodao je Kiš. Najavio je mogućnost štrajka u Čistoći što bi značilo, kaže blokadu grada, jer ne bi bilo čišćenja ulica, odvoza smeća.

Ivica Ban, sindikalni povjerenik u Čistoći vjeruje da će se idućih dana u pregovorima naći kompromisno rješenje, te da do štrajka neće doći. Naime, gradska uprava i sve tvrtke i ustanove ovih su dana pregovarale o aneksu Kolektivnog ugovora koji se odnosio na smanjenje plaća od šest posto, a radnici su se trebali odreći i regresa i Božićnica u 2015.

Pregovori su završili u svim tvrtkama i ustanovama, osim u Toplani gdje još traju, te Čistoći.

Novi pregovori u 2015.

– Inkasator, Mladost, Zelenilo, Vodovod i kanalizacija, HRK završili su pregovore, plaće će biti smanjene, ovisno o tvrtki, od dva do 2,5 posto, a Božićnice i regresa neće biti u 2015.

To nije navedeno u dodatku Kolektivnog ugovora, no sindikat će, ovisno o situaciji, pokrenuti pregovore o vraćanju tih prava radnika – kazao je Nikola Badovinac, povjerenik SSSH, koji u tim tvrtkama zastupa interese Samostalnog sindikata komunalnih djelatnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close